Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Orbán si zobral na paškál západné krajiny: Tieto ostré slová ich určite nepotešia

Viktor Orbán Zobraziť galériu (2)
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP/Szilard Koszticsak/MTI )

BUDAPEŠŤ - Maďarský premiér Viktor Orbán vyjadril v piatok presvedčenie, že západné krajiny sú už unavené z rozširovania Európskej únie. Informovala o tom agentúra AP. Orbán zároveň obvinil staré členské krajiny z toho, že využívajú nových členov bloku ako obetných baránkov a zvaľujú na nich vinu za svoje vlastné problémy.

Vyjadril sa tak vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió.Maďarský premiér sa ako obvykle venoval aj problematike migračnej krízy. Vyslovil pritom názor, že ak boli v roku 2015 členmi EÚ krajiny ako Srbsko, nelegálni migranti by sa do Nemecka nedostali.


 EÚ opäť predĺžila platnosť sankcií voči Rusku: Dôvodom je zasahovanie na východe Ukrajiny


Orbán ďalej vyjadril očakávanie, že bývalý maďarský minister spravodlivosti László Trócsányi zažije "búrlivé chvíle" počas nadchádzajúcich vypočúvaní v europarlamente, ktorý bude následne hlasovať o zložení novej Európskej komisie. Trócsányi bol nominovaný na post európskeho komisára pre susedskú politiku a rozširovanie.

Viktor Orbán
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Julien Warnand)

Podľa Orbána sa profesionalita maďarského kandidáta nedá spochybňovať. Jediné, voči čomu by mohli niektorí namietať, je skutočnosť, "že je Maďar", domnieva sa Orbán. Agentúra AP v tejto súvislosti pripomína, že Maďarsko čelí konaniu EÚ ohľadne ohrozenia zásad právneho štátu. Viaceré zo sporných zákonov boli pritom prijaté práve v období, keď bol Trócsányi ministrom spravodlivosti.

Viac o téme: MaďarskoViktor OrbánEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu