Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zločin ako z Hollywoodu! V Rakúsku odsúdili štyroch Slovákov, bizarný podvod za milióny eur

(Zdroj: Getty Images)

KLAGENFURT - Súd v rakúskom Klagenfurte zatiaľ neprávoplatne odsúdil troch Slovákov za podvod na rakúskych stavebných firmách. Odsúdení sľubovali lukratívne zákazky na veľké projekty na Slovensku a od stavebných firiem vymámili milióny eur, vinu popierajú.

Občan Maďarska, ktorého pred dvoma rokmi právoplatne odsúdili, spolu so štvoricou obvinených Slovákov mali rakúskym podnikateľom ponúkať falošné lukratívne objednávky na veľké stavebné projekty na Slovensku.

Tie sa však v skutočnosti nikdy nerealizovali. Išlo napríklad o nákladné opravy panelových domov či dokonca vybudovanie úplne nového mestečka pre azylantov. Rakúskym podnikateľom tvrdili, že zákazky budú bez výberového konania zadané priamo ich firmám, a vyzvali ich, aby dopredu zaplatili niekoľko sto tisíc eur v hotovosti kvôli „predbežnému financovaniu“. Žalobca Wolfgang Handler označil podvod za „hollywoodsku inscenáciu“. 

Vydávali sa za štátnych tajomníkov

Podvodníci podľa súdu pred svojimi obeťami hrali rôzne roly, napríklad štátneho tajomníka, generálneho prokurátora alebo riaditeľky pre zadávanie štátnych zákaziek. Plány projektov boli predkladané vo vytlačených brožúrach, na obchodné rokovania jazdili v limuzínach s vodičom, zorganizovali dokonca návštevu v slovenskom parlamente či vianočnú oslavu s prejavmi a odovzdávaním darčekov.

Zo štvorice obžalovaných súd v stredu neprávoplatne odsúdil tri osoby. S najvyšším trestom štyroch rokov a štyroch mesiacov väzenia odišiel 63-ročný muž, ktorý podľa súdu v spolupráci s Maďarom podvodne zarobil 8,8 milióna eur. 61-ročnú ženu a 68-ročného muža, ktorí boli ich podriadenými, sudca potrestal 20 mesiacmi odňatia slobody. 37-ročného obžalovaného súd zbavil obžaloby. Všetci odsúdení vinu odmietajú a teraz sa rozhodujú, či podajú odvolanie.

Viac o téme: PodvodSúd Slováci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu