Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

AKTUÁLNE V Taliansku padá vláda: VIDEO Premiér Conte podal svoju demisiu

Taliansky premiér Giuseppe Conte a vicepremiér Mateo Salvini Zobraziť galériu (6)
Taliansky premiér Giuseppe Conte a vicepremiér Mateo Salvini (Zdroj: SITA/AP/Gregorio Borgia)

RÍM - Taliansky premiér Giuseppe Conte predložil v utorok svoju rezignáciu prezidentovi Sergiovi Mattarellovi. Oznámila to prezidentská kancelária, informovala agentúra DPA.

Conte podal svoju demisiu do rúk prezidenta po rozprave o vládnej kríze v Senáte. Podľa agentúry AP Mattarella požiadal Conteho, aby zostal dočasne v úrade. "Na konci tejto debaty pôjdem k prezidentovi, aby som mu oficiálne oznámil ukončenie tejto vlády a predložil mu svoju rezignáciu," povedal Conte v očakávanom prejave v Senáte.

Taliansky premiér Giuseppe Conte a prezident Sergio Mattarella
Zobraziť galériu (6)
Taliansky premiér Giuseppe Conte a prezident Sergio Mattarella  (Zdroj: TASR/AP/Paolo Giandotti/Italian Presidency)

Obvinil tiež ministra vnútra a predsedu pravicovo-populistickej strany Ligu Severu Mattea Salviniho z nezodpovedného a sebeckého správania za to, že vyvolal vládnu krízu. Salvini je podľa neho "nezodpovedný" a vystavuje krajinu riziku uvrhnutia do "špirály neistoty a finančnej nestability".

Taliansky premiér Giuseppe Conte
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP/Gregorio Borgia)

"Minister ukázal, že sleduje svoje osobné a stranícke ciele a uprednostňuje ich pred záujmami štátu," konštatoval Conte. Podľa neho sú voľby esenciou demokracie, ale žiadať voličov, aby hlasovali každý rok, je nezodpovedné. Podľa agentúry AP môže prezident Mattarela požiadať Conteho, aby zostal vo funkcii a pokúsil sa nájsť alternatívnu väčšinu v parlamente, alebo prijme jeho demisiu a uvidí, či by iný líder nebol schopný vytvoriť koalíciu. Ak sa to nepodarí, prezident môže rozpustiť parlament a už v októbri sa môžu konať nové voľby.

Taliansky premiér Giuseppe Conte
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP/Gregorio Borgia)

Taliani čelia absurdnej vládnej kríze

Politická kríza v Taliansku prepukla naplno po tom, ako Salviniho strana stiahla začiatkom augusta svoju podporu pre vládnucu koalíciu. Stalo sa tak v súvislosti s projektom Európskej únie na výstavbu vysokorýchlostnej železnice medzi Turínom a francúzskym mestom Lyon, ktorý koaličný partner — Hnutie piatich hviezd — pri hlasovaní v parlamente nepodporil.

Taliansky premiér Giuseppe Conte
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP/Gregorio Borgia)

Šéf M5S Luigi Di Maio sa vyjadril, že "Taliani čelia absurdnej vládnej kríze, ktorú chce Liga", a obvinil pritom ministra vnútra Salviniho z egoizmu. Salviniho strana, obľúbená v Taliansku pre svoju protiimigračnú politiku, bola najúspešnejším politickým subjektom v májových voľbách do Európskeho parlamentu a má podporu približne 34 percent. To by Salvinimu v prípade predčasných volieb umožnilo zostaviť novú koalíciu s ďalšími pravicovými frakciami a stať sa novým premiérom.

Salvini sa nebojí predčasných volieb

Matteo Salvini podľa vlastných slov vyvolal vládnu krízu uprostred leta, pretože sa nebojí predčasných volieb. Povedal to v utorok senátorom po tom, čo premiér Giuseppe Conte v Senáte oznámil, že odchádza z funkcie. Tento krok znamená koniec populistickej vlády, ktorá vznikla len pred 14 mesiacmi. Salvini uviedol, že by znova zopakoval všetko, čo spravil. "Som slobodný človek a nebojím sa mienky Talianov," vyhlásil.

Minister vnútra počas premiérovho prejavu bozkával kríž na ruženci

Matteo Salvini v utorok v Senáte opakovane pobozkal kríž na ruženci. Stalo sa tak počas kľúčového prejavu premiéra Giuseppeho Conteho, ktorý oznámil svoju rezignáciu. Nešlo pritom o prvý prípad, keď krajne pravicový líder vytiahol ruženec na verejnosti.

Salvini počas premiérovho prejavu bozkával kríž na ruženci
Zobraziť galériu (6)
Salvini počas premiérovho prejavu bozkával kríž na ruženci  (Zdroj: SITA/AP/Gregorio Borgia)

Avšak jeho utorkové gesto prišlo počas toho, ako Conte vo svojej reči k senátorom obvinil Salviniho z "náboženskej necitlivosti", pretože používa "náboženské symboly pre politické účely". Salvini úder Contemu v neskoršom prejave k senátorom vrátil, keď vyhlásil: "Budem žiadať Madonu o ochranu tak dlho, ako budem žiť".

Viac o téme: PremiérDemisiaTalianskoGiuseppe Conte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu