Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Plamene nad Libanonom: Izraelské drony sa zrútili nad Bejrútom, Tel Aviv zaútočil v Sýrii

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Airman 1st Class D. Blake Browning/U.S. Air Force)

TEL AVIV - Izraelské bezpilotné lietadlo sa zrútilo nad Bejrútom, zatiaľ čo ďalšie explodovalo vo vzduchu nad libanonským hlavným mestom, predstaviteľ libanonského militantného hnutia Hizballáh uviedol pod podmienkou anonymity v nedeľu pre agentúru AP uprostred napätej situácie medzi Izraelom a Iránom.

Obyvatelia bašty tohto Iránom podporovaného hnutia v južnom Bejrúte hlásili jednu veľkú explóziu, ktorá v nedeľu skoro ráno otriasla touto oblasťou a vyvolala požiar. Povaha výbuchu v okolí oblasti Moawwad nebola bezprostredne jasná, no podľa ich slov mohol byť spôsobený izraelským dronom, ktorý sa zrútil v regióne ako dôsledok aktivity izraelských vzdušných síl v susednej Sýrii.

Okolie výbuchu drona v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Bilal Hussein)

Obyvatelia povedali, že tesne pred výbuchom počuli letieť lietadlo a že hnutie Hizballáh neskôr uzavrelo oblasť. K výbuchu došlo v blízkosti mediálnej kancelárie hnutia v oblasti Moawwad. Novinári nemali na mieste činu povolené filmovať ani fotografovať. Jedna budova sa zdala byť pádom dronu mierne poškodená. Izraelská armáda vyhlásila, že nekomentuje "zahraničné správy".

Útok v Sýrii

Izrael podnikol letecký útok v Sýrii, aby zabránil iránskym ozbrojeným silám zaútočiť na židovský štát pomocou bezpilotných lietadiel vyzbrojených výbušninami, oznámila v nedeľu izraelská armáda, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa informáciu zverejnenú predstaviteľmi izraelskej armády.

Izraelskí vojaci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Majdi Mohammed)

"Izraelská armáda (IDF) dokázala prostredníctvom leteckých síl zmariť pokus Iránu, vedený elitnými vojenskými zložkami Quds zo Sýrie, zaútočiť na ciele v severnom Izraeli pomocou vražedných dronov," povedal novinárom hovorca izraelskej armády Jonathan Conricus. Podľa Conricusa sa izraelský útok uskutočnil v dedine Akraba juhovýchodne od Damasku a bol zamierený na "niekoľko teroristických cieľov a vojenských zariadení patriacich jednotkám Quds, ako aj šiítskym milíciám". 

Armáda vo štvrtok (22. augusta) zabránila aj skoršiemu pokusu o spustenie útoku bezpilotnými lietadlami, povedal Conricus bez uvedenia ďalších podrobností. "Hrozba bola vážna a tieto vražedné drony boli schopné zasiahnuť ciele významnej kapacity," uviedol.

Reakcia Libanonu

Dvoch militantov libanonského šiitského hnutia Hizballáh a jedného ich iránskeho spolubojovníka usmrtil v noci na nedeľu izraelský nálet neďaleko sýrskeho hlavného mesta Damask.Informuje o tom agentúra AFP na základe správ Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR), monitorujúceho priebeh vojny v Sýrii.

"Izraelské nálety namierené na pozície Iránu a Hizballáhu... na juhovýchode Damasku zabili najmenej troch ľudí - dvoch z Hizballáhu a tretí bol Iránec," uviedol šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán. V nedeľu skoro ráno havarovali v Bejrúte dve izraelské bezpilotné lietadlá. Neboli však zostrelené libanonským hnutím Hizballáh, povedal novinárom jeho hovorca Muhammad Afíf.

Ako doplnil, vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh sa má v priebehu nedele objaviť v televíznom vysielaní, kde na túto udalosť "náležite" zareaguje. Nehodu dvoch izraelských prieskumných bezpilotných strojov nad Bejrútom nazval libanonský premiér Saad Harírí narušením libanonskej suverenity a agresiou voči nej.

Viac o téme: SýriaIzraelLibanonDron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu