Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Horia amazonské pralesy: Brazílsky prezident umožnil odlesňovanie, odmieta akúkoľvek zodpovednosť

Požiar v amazonskom pralese. Zobraziť galériu (3)
Požiar v amazonskom pralese. (Zdroj: SITA)

BRAZÍLIA – Amazonský dažďový prales už niekoľko týždňov sužujú masívne požiare. Environmentálna katastrofa ničí prírodu v najväčšom brazílskom štáte Amazonas. Prezident krajiny Jair Bolsonaro však odmieta akúkoľvek zodpovednosť za situáciu.

Požiare v amazonskom dažďovom pralese v severnej Brazílii horia už niekoľko týždňov a krajina vyhlásila mimoriadny stav. Katastrofa „podpálila“ aj stránky sociálnych médií. Hešteg „#PrayforAmazonas“ mal v stredu na Twitteri vyše 249-tisíc zdieľaní. „Bez ohľadu na to, akí úspešní sme, ak zomrie naša Zem, všetci zomrieme,“ zverejnil odkaz istý používateľ Twitteru.Archív fotografií zobrazujúcich údajne amazonské dažďové pralesy ukazuje, že v štáte Amazonas došlo k požiarom už v roku 1989 alebo boli snímky dokonca urobené v iných krajinách, ako napríklad v Spojených štátoch alebo Indii, uvádza agentúra AFP.

Desivé štatistiky

Oficiálne údaje ukazujú, že v prvých ôsmich mesiacoch tohto roka bolo v Brazílii zaznamenaných takmer 73-tisíc lesných požiarov – najvyšší počet za každý rok od roku 2013. Väčšina z nich vypukla v Amazonas. V porovnaní s celkovým počtom 39 759 požiarov za celý rok 2018 to bolo obrovské číslo, v posledných mesiacoch zaznamenali vedci aj výrazný nárast odlesňovania.

Prezident Jair Bolsonaro však odmieta prebrať akúkoľvek zodpovednosť za vzniknutú situáciu a obviňuje okrem iného aj mimovládne organizácie. Údajne ich financuje brazílska vláda. Satelitné snímky zaznamenali od roku 2018 nárast požiarov až o 83 percent. Miera odlesňovania amazonského pralesa je na úplnom vrchole, odkedy je v úrade prezident Jair Bolsonaro. Riaditeľ národného inštitútu bol navyše prepustený z funkcie po tom, čo zverejnil tieto štatistiky. Prezident tvrdil, že sú to lži. Brazílsky štát Amazonas  šak musel v dôsledku lesných požiarov vyhlásiť mimoriadny stav. 

Horia amazonské pralesy: Brazílsky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Peetsa/Arquivo CGIIRC-Funai )
Hoci v stredu nebolo možné zmerať veľkosť oblasti zasiahnutej požiarmi, hustý dym v posledných dňoch zakryl niekoľko miest vrátane mesta Sao Paulo a spôsobil odklony letov. Lesné požiare sa zosilňujú počas obdobia sucha, ktoré sa zvyčajne končí v októbri alebo začiatkom novembra, pretože farmári predtým pôdu čistia, aby mali podmienky pre pestovanie plodín a pre pastviny. Urýchlenie odlesňovania v Amazonas má však deštruktívny vplyv na celosvetovú klímu. Historicky je v tejto oblasti použitie ohňa priamo spojené s odlesňovaním, pretože je to jedna z techník na likvidáciu stromov. Lesné požiare podnietili kritiku Bolsonarovej rétoriky proti životnému prostrediu, ktorú aktivisti vinia za povzbudzovanie ťažiteľov dreva, baníkov a poľnohospodárov v Amazonas.

Nórsko sa vo štvrtok pripojilo k Nemecku zastavením dotácií na ochranu Amazonky a obvinilo Brazíliu, že nebojuje proti odlesňovaniu. Znamená to zhoršujúce sa vzťahy medzi Brazíliou a Európou. Ak sa urýchlene nezačne celosvetová spolupráca, vzhľadom na lesy horiace na Sibíri dôjde čoskoro k obrovskej ekologickej katastrofe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu