Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Netanjahu sa spolčil s islamofóbmi: Jedným z nich je aj Trump, tvrdí americká kongresmanka

Benjamin Netanjahu Zobraziť galériu (4)
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/Abir Sultan/Pool Photo via AP)

WASHINGTON - Členka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Ilhan Omarová obvinila vo štvrtok izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, že sa spolčil s islamofóbmi, ako je americký prezident Donald Trump.

Omarovej vyjadrenia prišli po tom, čo jej a ďalšej demokratickej kongresmanke Rashide Tlaibovej Izrael nepovolil vstup na svoje územie, napísala agentúra DPA. "Je urážlivé, keď izraelský premiér Netanjahu na naliehanie prezidenta Trumpa odoprie vstup (do krajiny) dvom predstaviteľkám amerického štátu," uviedla vo vyhlásení Omarová s tým, že rozhodnutie Izraela označila za "mrazivé".

Rashida Tlaibová Ilhan Omarová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/ AP Photo/J. Scott Applewhite)

"Bohužiaľ, nie je to prekvapujúce vzhľadom na verejne známe stanoviská premiéra Netanjahua, ktorý sa sústavne vzpiera mierovému úsiliu, obmedzil slobodu pohybu Palestínčanov... a spolčil sa s islamofóbmi, ako je Donald Trump," uviedla moslimská kongresmanka zo štátu Minnesota.

Podľa Trumpa obe Izrael nenávidia

Trump ešte pred rozhodnutím Izraela nepustiť obe kongresmanky na svoje územie vo štvrtok na Twitteri uviedol, že židovský štát by prejavil nesmiernu slabosť, ak by im to umožnil. Obe totiž podľa Trumpa Izrael nenávidia.

Donald Trump
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin)

Rashida Tlaibová a Ilhan Omarová, ktoré v najbližších dňoch plánovali navštíviť Predjordánsko a východný Jeruzalem, sú vôbec prvé dve moslimky zvolené do Kongresu. Obe vyjadrili podporu Palestínčanmi vedenému medzinárodnému hnutiu s názvom Bojkot, odliv kapitálu a sankcie (BDS). Izrael prijal zákon, na základe ktorého môže zakázať vstup na svoje územie akémukoľvek podporovateľovi tohto hnutia.

Ilhan Omarová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/ AP Photo/Hannah Foslien)

Viac o téme: Donald TrumpBenjamin NetanjahuIlhan OmarováRashida TlaibováAmerické kongresmanky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu