Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Židovské osady v Predjordánsku: USA šokovali rozhodnutím, EÚ ich považuje za nezákonné

Mike Pompeo Zobraziť galériu (3)
Mike Pompeo (Zdroj: SITA/AP/Jens Meyer)

JERUZALEM - Palestínska samospráva odsúdila rozhodnutie Spojených štátov, ktoré v pondelok oznámili, že židovské osady v Predjordánsku už viac nebudú považovať za nezákonné. Informovala o tom agentúra AFP.

Hovorca palestínskeho prezidenta Mahmúd Abbás Nabíl abú Rudajná v pondelok v reakcii na krok USA uviedol, že Washington "nie je kvalifikovaný ani oprávnený na to, aby rušil rezolúcie v oblasti medzinárodného práva a nemá právo prisúdiť zákonnosť žiadnemu izraelskému osídľovaniu".

Kroku naopak privítal izraelský premiér Benjamin Netanjahu, podľa ktorého takéto zmena politiky USA "napráva historickú neprávosť" dotýkajúcu sa zhruba 600.000 izraelských osadníkov žijúcich v Predjordánsku a východne od Jeruzalema - medzi tamojšou populáciou zhruba 2,9 milióna Palestínčanov.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Gali Tibbon/Pool Photo via AP)

"Táto politika odráža historickú pravdu, že Židia nie sú v Judsku a Samárii zahraničnými kolonistami," uviedol Netanjahu používajúci pre Predjordánsko biblické termíny. "V skutočnosti sa voláme Židia (hebrejsky Jehudi - judský, pochádzajúci z Judska, pozn.), pretože sme ľudom Judska," dodal.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v pondelok oznámil, že USA už nebudú pokladať židovské osady v Predjordánsku za nezákonné. Zmene politiky Washingtonu ohľadom židovských osád v Predjordánsku predchádzala približne rok trvajúca analýza vypracovaná právnym oddelením ministerstva zahraničných vecí, na ktorej sa podieľali odborníci v oblasti medzinárodného práva, ako aj predstavitelia iných krajín.

EÚ naďalej považuje židovské osady za nezákonné

Európska únia sa v pondelok večer dištancovala od rozhodnutia Spojených štátov, ktoré krátko predtým oznámili, že židovské osady v Predjordánsku už viac nebudú považovať za nezákonné. Informovala o tom agentúra DPA.

Federica Mogheriniová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

"Postoj Európskej únie k izraelskej politike budovania osád na okupovanom palestínskom území je jasný a ostáva nemenný," uviedla v pondelok večer v Bruseli vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová. Dodala, že osídľovanie tohto územia je v súlade s medzinárodným právom nezákonné a podkopáva "vyhliadky na trvalý mier" aj životaschopnosť riešenia dvoch štátov.

Viac o téme: OsadyIzraelEurópska úniaSpojené štátyPredjordánskoMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu