Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Luxembursko zasiahlo tornádo, zanechalo skazu: VIDEO Obrovské škody a niekoľko zranených

(Zdroj: YouTube/ WetterOnline)

PETINGEN - Štrnásť ľudí utrpelo zranenia po tom, čo mestá na juhozápade Luxemburska zasiahlo v piatok tornádo. Dve osoby sú zranené ťažko. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA. Tornádo sa prehnalo a zanechalo za sebou skazu na úseku dlhom sedem kilometrov. Zničené boli desiatky domov i áut. Úrady museli zriadiť núdzové prístrešky.

Tornádo na juhozápade Luxemburska tiež poškodilo 160 domov a desiatky áut. Záchranné zložky a polícia zaznamenali v priebehu niekoľkých minút viac ako 1000 tiesňových volaní. V oboch najviac postihnutých mestách zriadili úrady núdzové centrá.  

Zriadili krízový štáb

„Vláda poskytuje pomoc tým, ktorí ju potrebujú,“ napísal na Twitteri luxemburský premiér Xavier Bettel s tým, že v súvislosti s mimoriadnou udalosťou, ktorá juhozápad krajiny postihla, bol zriadený krízový štáb.

Silné búrky a lejaky

Nad veľkou časťou južného Nemecka sa potom v piatok večer prehnali silné búrky a lejaky. Na mnohých miestach museli zasahovať hasiči, búrka vyhnala tiež účastníkov hudobného festivalu na hranici medzi spolkovými krajinami Bavorsko a Bádensko-Württembersko, uviedla agentúra DPA.

Podľa hovorkyne luxemburskej polície spôsobilo tornádo vážne škody a zanechalo za sebou skazu v dĺžke päť až sedem kilometrov. Najvážnejšie zasiahlo mesta Petingen a Käerjeng, kde bolo úplne zničených alebo poškodených zhruba 160 domov. Mnoho budov je neobývateľných a úrady museli zriadiť núdzové prístrešky. Tornádo vyvracalo stĺpy elektrického vedenia a v niektorých častiach sa prerušili dodávky elektriny. Vláda vytvorila krízový tím.

Hrozba platí aj dnes

Na mnohých miestach v južnom Nemecku silnej lejaky zaplavili ulice a pivnice, vietor vyvracal stromy a poškodil autá. Polícia musela požiadať účastníkov festivalu Taubertal, aby sa ukryli vo svojich vozidlách alebo v meste. Asi 400 z 15-tisíc účastníkov sa ukrylo vo viacúčelovej hale. Niektorých účastníkov ľahko zranili poletujúce predmety. V Bádensku-Württembersku sa zrútil cirkusový stan a v jednom z miest regiónu bola poškodená športová hala, ktorej hrozí, že sa zrúti. Budova musela byť zabezpečená.

Po zásahu blesku neďaleko športového ihriska museli ošetriť 15 futbalistov vo veku 19 až 48 rokov, ktorí na ihrisku trénovali. Zranenia sú väčšinou len drobné, jeden človek bol krátko v bezvedomí. Nemecká meteorologická služba varovala, že búrky môžu niektoré oblasti zasiahnuť aj dnes, napríklad juhovýchodnej Bavorsko. Nemali by už ale byť tak silné.

Viac o téme: TornádoZraneniaTiesňové volaniaPetingenKäerjeng
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu