Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Tragédia v Česku! Blesk zasiahol ženu s deťmi: Varovanie, búrky sa valia na Slovensko

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

ÚSTÍ NAD LABEM - Štyridsaťročná žena zomrela na následky zranení, ktoré utrpela v utorok popoludní pri zásahu bleskom na severozápade Čiech. O úmrtí ženy informovala v stredu nemocnica v Ústí nad Labem, v ktorej ženu hospitalizovali. Búrky čakajú aj nás.

V ústeckej Masarykovej nemocnici stále zostávajú tri nedospelé dievčatá, ktoré zasiahol blesk spoločne so zosnulou ženou. Podľa lekárov sú v dobrom zdravotnom stave, informoval spravodajský server iDNES.cz. Blesk zasiahol skupinu turistiek v zalesnenom teréne vo Vysokej Lípe pri Jetřichoviciach v okrese Děčín.

Počasie nás neprekvapí ani tento týždeň: Čaká nás teplo, dusno aj búrky

Štyridsaťročná žena utrpela vážne zranenie a zastavenie krvného obehu. Za pomoci laikov sa ju podarilo oživiť a sanitkou previesť do nemocnice v Ústí nad Labem, kde však neskôr zomrela. Kvôli búrke nebolo možné uskutočniť letecký prevoz. Tri dievčatá utrpeli zranenia od vážnych až po stredne ťažké. Hospitalizovali ich na detskom oddelení ústeckej nemocnice. Okolnosti prípadu vyšetruje polícia.

Búrky hrozia aj na Slovensku

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahy pred búrkami pre celé územie Slovenska. Búrky sa začnú formovať nad Nemeckom, Slovinskom, Rakúskom a Českom a postupovať budú smerom k severovýchodu.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahy pred búrkami pre celé územie Slovenska. Pre okresy na severozápade a juhovýchode krajiny platí konkrétne druhý stupeň výstrahy. Spadnúť tak môže 30 až 50 milimetrov zrážok pri vetre z rýchlosťou 20 až 30 metrov za sekundu. Výstraha na severozápade platí do tretej hodiny ráno, na juhovýchode do dnešku 19:00.

Tragédia v Česku! Blesk
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Na severozápade hrozia búrky v okresoch Námestovo, Čadca, Žilina, Kysucké nové mesto, Bytča, Považská Bystrica, Púchov, Ilava, Trenčín, Nové mesto nad Váhom, Myjava, Senica, Skalica a na juhovýchode v okresoch Košice okolie, Gelnica, Rožňava, Spišská Nová Ves, Revúca a Brezno.

Pre zvyšok územia SR platí výstraha prvého stupňa. Spadnúť teda môže 20 až 40 milimetrov zrážok, pri vetre o sile 18 až 23 metrov za sekundu. Výstraha prvého stupňa platí do štvrtku do 6:00 ráno

"Nad naše územie by mali vstúpiť z Rakúska vo večerných hodinách po 18:00 a postupovať budú z okolia Záhoria a Bratislavy smerom nad Považie do Poľska. Tieto búrky budú sprevádzané prudkým nárazovým vetrom, lejakmi, avšak vzhľadom na podmienky nie sú ojedinele vylúčené ani extrémnejšie prejavy. Podmienky budú vhodné aj pre také javy ako tornádo," píše iMeteo.

"Vytvárať sa tak budú jednotlivé búrkové jadrá, ktoré môžu mať až supercelárnu štruktúru a môžu prinášať výdatné zrážky, či krúpy. Tieto búrky zasiahnu najmä stredné a východné Slovensko. Vo večerných hodinách by z Rakúska mali doraziť silnejšie búrky," dodali meteorológovia.

Viac o téme: PočasieBúrkyBlesky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu