Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Európu zasiahli búrky ako z apokalyptického filmu! VIDEO Tornádo v Chorvátsku, smrť aj obrovské škody

Nepriaznivé počasie v Európe. Zobraziť galériu (5)
Nepriaznivé počasie v Európe. (Zdroj: YouTube/Severe Weather Europe, SITA/AP, FB/Crometeo)

EURÓPA – Búrlivé počasie pri Jadranskom si vypýtalo svoju daň v podobe zaplavených ulíc a chladnejších dní. Chorvátski meteorológovia v tomto súvise varujú pred výskytom prívalových dažďov. Predpokladajú, že počasie by sa malo umúdriť až v stredu. Problémy s počasím hlási aj Taliansko a Rakúsko.

Chorvátskom sa prehnalo tornádo, ľudí na výletných lodiach zomkol strach

Búrkový front sa v nedeľu večer začal presúvať nad chorvátske pobrežie, čiastočne zasiahol Istriu a počas dňa potom dážď sprevádzaný silným vetrom postúpil ďalej do Dalmácie, kde pomohol hasičom v boji s rozsiahlym požiarom pri Šibeniku.

Nepriaznivé počasie v Chorvátsku.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Crometeo)


Súvisiaci článok: Pohotovosť v obľúbenej destinácii: VIDEO Pri Šibeniku vypukli dva lesné požiare


Zlé počasie vyhnalo väčšinu ľudí z pláží. Objavili sa aj vodné stĺpy pripomínajúce tornádo, ktoré na ostrove Krk vyhodili na breh niekoľko člnov.

Medzi 19. a 20. hodinou ľudia pri Makarskej riviére spozorovali tornádo. Podľa ich výpovedí sa k nim blížilo veľmi rýchlo a nemali obavy len o seba, ale i o turistické lode, ktoré sa nachádzali v jeho blízkosti.

Turisti podľa portálu slobodnadalmacija.hr spanikárili a na palubný personál sa obrátili s otázkou, či danú situáciu ich plavidlo zvládne. Našťastie, prírodný živel sa im vyhol a nikomu sa nič nestalo.

Nepriaznivé počasie v Chorvátsku.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Crometeo)

Búrky a krupobitie v Taliansku napáchali škody za milióny eur

Nepriaznivé počasie v týchto dňoch po minulotýždňových horúčavách sužuje i iný dovolenkový raj Slovákov. V Taliansku si búrky počas uplynulého víkendu vyžiadali minimálne troch mŕtvych.

Medzi obeťami je aj 26-ročná žena. Spoločne s autom, ktoré šoférovala ju v nedeľu približne o 2.00 h SELČ neďaleko rímskeho letiska Fiumicino odniesol vietor, respektíve malé tornádo, píše AFP. Auto so ženou narazilo na zátarasy, pričom ona nehodu neprežila.

Ďalšou obeťou počasia sa stala 45-ročná Nórka, ktorú v sobotu popoludní zasiahol blesk počas toho, ako bežala ultramaratón v Dolomitoch, a to zhruba vo výške 2000 metrov nad morom. K zatiaľ poslednému nahlásenému úmrtiu došlo v nedeľu neďaleko mesta Arezzo ležiaceho v Toskánsku. Išlo o 70-ročného muža, ktorý zomrel po tom, ako ho počas cesty autom zasiahli bleskové povodne.

Hlavná talianska poľnohospodárska organizácia Coldiretti v nedeľu informovala, že búrky a krupobitie za ostatných 24 hodín napáchali v celej krajine škody vo výške miliónov eur. Najviac zasiahnutá bola podľa jej informácií provincia Arezzo v Toskánsku, kde boli zničené ovocné sady a tiež tabakové, slnečnicové či kukuričné polia.

V Rakúsku zasahovalo vyše tisíc hasičov

Búrky spôsobili škody aj v Štajersku, Korutánsku a v Burgenlande, informovala agentúra APA. V Štajersku bolo podľa rádia ORF v sobotu v noci v pohotovosti vyše 1 000 hasičov. Živel vyvracal stromy a zničil strechy, ktoré museli hasiči rýchlo zabezpečiť, pretože meteorológovia predpovedajú v oblasti ďalšie silné búrky. 

Európu zasiahli búrky ako
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Blesk zapálil v Štajersku tiež dva domy a v Alpách neďaleko obce Palfau zranil šesticu záchranárov, ktorá sa vracala zo zásahu v horách. Na niektorých miestach Rakúska padali krúpy o veľkosti tenisových loptičiek.

 

Viac o téme: TornádoChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu