Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Trump sa chystá na miesta masovej streľby: Reakcie obyvateľov sú nedôverčivé

Donald Trump.
Donald Trump. (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump plánuje v stredu priniesť posolstvo národnej jednoty na miesta najnovších masových strelieb, čo vyvolalo skeptickú reakciu od niektorých domácich obyvateľov ako aj demokratických kandidátov v prezidentských voľbách.

Trumpa očakávajú ráno miestneho času v Daytone v štáte Ohio a popoludní v texaskom El Pase, kde má v úmysle utešiť členov rodín obetí a oceniť tých, ktorí zasahovali v reakcii na streľby ako prví. Hovorca Bieleho domu Hogan Gidley uviedol, že Trump sa tiež chce rozprávať o spôsoboch, ako do budúcnosti predísť takémuto násiliu.

Americký prezident je však v súvislosti s útokmi obviňovaný z toho, že svojou protiimigračnou rétorikou napomáha šíreniu neznášanlivosti v krajine. Niektorí idú podľa agentúry AP až tak ďaleko, že tvrdia, že pomáha vytvárať nenávisť, ktorá takéto streľby umožnila.

V sobotu zastrelil 21-ročný Patrick Crusius v nákupnom stredisku v meste El Paso 22 ľudí. O 13 hodín neskôr sa odohrala ďalšia streľba pred barom v meste Dayton v štáte Ohio, kde 24-ročný Connor Betts zabil deväť ľudí vrátane svojej sestry. Strelec z El Pasa, ktorý je aktuálne vo väzbe, pred svojím činom zverejnil rasistický a protiimigračný manifest.

V ňom vyjadril nenávisť voči "hispánskej invázii" do mesta El Paso, ležiaceho na hranici s Mexikom a pochvalne sa vyjadril o nedávnych masakrách v dvoch novozélandských mešitách. Motív strelca z Daytonu, ktorého už do 30 sekúnd po začatí streľby zabila polícia, je dosiaľ nejasný. Policajný šéf v Daytone Richard Biehl uviedol, že Betts bol posadnutý násilím a vyjadril "túžbu spáchať masovú streľbu".

Viac o téme: PosolstvoDonald TrumpMasové streľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu