Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tragédia v horách: Česi chceli zliezť kolmú stenu v Nórsku, podľa polície nemali šancu

Záchranná služba našla v stene telá. Zobraziť galériu (2)
Záchranná služba našla v stene telá. (Zdroj: hzs.sk)

OSLO – Nórska polícia sa spoločne so záchranármi pokúsi dostať k telám dvoch českých horolezcov, ktorí podľa všetkého zahynuli na skalnej stene Trollveggen. Telá boli lokalizované z vrtuľníka v pondelok popoludní, informoval denník Norway Today.

Telá sa podarilo nájsť na kolmej stene Trollveggen nad údolím Romsdalen a miestna polícia sa domnieva, že obaja muži sú mŕtvi. „Polícia spolu s vysokohorskou záchrannou skupinou z Romsdalu zisťuje, či ich v utorok bude možné dostať dolu,“ oznámila polícia v pondelok.

Čechov nahlásili ako nezvestných a v pondelok sa po nich vydal pátrať záchranný vrtuľník. Lokalizoval ich na stene o štvrtej hodine popoludní. Polícia našla auto oboch Čechov pri návštevníckom centre neďaleko Trollveggenu. Príbuzných už informovali. 

Tragédia v horách: Česi
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

„Je to lezecky náročné miesto a nie je ani bezpečné pre padanie kameňov. Pracujeme na pláne, aby sme zaistili bezpečnosť záchranárskeho tímu,“ uviedla polícia. Podľa televízie NRK sa dvaja českí horolezci vydali na Trollveggen minulý štvrtok. S príbuznými byli dohovorení, že ich budú kontaktovať v sobotu, neurobili to však. Ich blízki sa preto obrátili na záchranárov. Obaja Česi majú byť skúsení horolezci a na Trollveggene neboli po prvý raz. Stena Trollvegen meria 1 700 metrov, z ktorých 1 000 je kolmých. V Európe ide o najvyššiu stenu tohto typu.

Viac o téme: StenaHorolezciNórskoČesi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu