Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Smutné následky náletu Haftarových síl: V poľnej nemocnici zabil päť lekárov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hassan Ammar)

TRIPOLIS - Päť lekárov zahynulo pri nálete vzdušných síl líbyjského vojenského veliteľa Chalífu Haftara na poľnú nemocnicu neďaleko hlavného mesta Tripolis. Podľa agentúry AFP o tom v nedeľu informovalo ministerstvo zdravotníctva líbyjskej Organizáciou Spojených národov uznávanej vlády.

Haftarova samozvaná Líbyjská národná armáda (LNA) začala v apríli ofenzívu s cieľom dobyť Tripolis od jednotiek medzinárodne uznanej líbyjskej vláde národnej jednoty (GNA), ktorá tam má hlavné sídlo. Tripolis je však podľa mienky Haftarových síl v rukách "teroristov".

Líbya sa zmieta v chaose, keďže o moc súperia viaceré milície. Rozvrat krajiny nastal po povstaní s podporou NATO, ktoré v roku 2011 vyústilo do zavraždenia dlhoročného líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího.

Haftar je vyslúžený vojenský generál, ktorý sa zúčastnil na zmienenej revolte, ale v máji 2014 začal uskutočňovať útoky so zámerom "očistiť krajinu od islamistov". Vládu národnej jednoty, proti ktorej Haftar bojuje, vedie Fájiz Sarrádž.

"Poľnú nemocnicu, ktorá leží na ceste k letisku (južne od Tripolisu) zasiahol letecký útok. Päť lekárov bolo zabitých a sedem ďalších ľudí - vrátane záchranárov - zranených," povedal novinárom hovorca GNA Lamín Hášimí.

"Nálet bol podniknutý v sobotu a uskutočnilo ho Haftarovo lietadlo," spresnil hovorca líbyjskej vlády národnej jednoty.
 

Viac o téme: LekáriNáletLíbya
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu