Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Unesená Alexandra (†15) trikrát prosila o pomoc na tiesňovej linke: FOTO Z jej posledných slov mrazí

Vražda dievčaťa vyvolala v Rumunsku hnev a protesty. Zobraziť galériu (8)
Vražda dievčaťa vyvolala v Rumunsku hnev a protesty. (Zdroj: SITA/AP)

BUKUREŠŤ – Rumunským úradom trvalo údajne 19 hodín, než sa im podarilo nájsť 15-ročné unesené dievča prosiace na tiesňovej linke o pomoc. Únosca obeť zbil, znásilnil a nakoniec zavraždil. Prípad, za ktorý už prepustili tamojšieho šéfa polície, otriasol celou krajinou. V sobotu sa v rumunskej metropole zhromaždilo niekoľko tisíc protestujúcich.

Kritici obviňujú predstaviteľov orgánov, že nebrali telefonáty vážne a nakoniec reagovali príliš neskoro, takže tínedžerku nezachránili. Obeť bola identifikovaná iba krstným menom Alexandra.

Vražda dievčaťa vyvolala v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/AP)

Dievča údajne cestovalo v stredu 24. júla autostopom domov do obce Dobrosloveni v jihorumunskom meste Caracal z neďalekej dediny. Vo štvrtok dopoludnia trikrát za sebou telefonovalo na tiesňovú linku 112 a žiadalo o pomoc. Uviedlo pritom, že bola unesená, zmlátená a znásilnená mužom, ktorý jej zastavil a ponúkol zvezenie. Dievča kričalo „Už ide! Už ide!“, potom sa telefón odmlčal a bol vypnutý, opísal novinárom situáciu šéf tamojšej polície Ioan Buda ešte pred svojím odvolaním.

Prvý telefonát bol zaznamenaný vo štvrtok krátko pred 11:00 SELČ. Až v piatok o 3:00 SELČ ale rumunská polícia identifikovala miesto, kde bola obeť držaná. Ďalšie tri hodiny navyše polícia nič nepodnikla kvôli právnym procedúram. Z vraždy je podozrivý 65-ročný mechanik Gheorghe Dinca.

Unesená Alexandra (†15) trikrát
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Bogdan Danescu)

Keď policajti konečne do mechanikovho domu dorazili, našli tam ľudské obhorené pozostatky, časti dievčinho oblečenia a šperky. Podozrivý bol zadržaný, no trvá na svojej nevine a tvrdí, že sa s tínedžerkou nikdy nestretol, ale nedokázal vysvetliť, prečo použila jeho telefón, uviedol jeho advokát.

Unesená Alexandra (†15) trikrát
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andreea Alexandru)

Rumunský minister vnútra Nicolae Moga v súvislosti s prípadom zbavil funkcie šéfa národnej polície Ioana Budu a ďalších dvoch miestnych predstaviteľov. Podľa polície pozostatky zrejme patrili spomínanej pätnásťročnej stopárke a osemnásťročnej dievčine zo susedstva, ktorá je nezvestná od apríla.

Rumunský prezident Klaus Iohannis uviedol, že prípad bude budúci týždeň podrobne analyzovaný. Políciu kritizoval za "chyby a váhavosť" a vyzval na "prísne tresty" pre všetkých vinníkov.

Vražda dievčaťa vyvolala v Rumunsku hnev a protesty

Demonštranti skandovali heslo „Neschopní!“ a nahnevane vyzývali vládu, aby odstúpila. Ľudia v sobotu večer v Bukurešti tiež kládli kvety a zapaľovali sviečky pri provizórnom pomníku pred ministerstvom vnútra.

Vražda dievčaťa vyvolala v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/AP)

Demonštranti na sobotňajšom zhromaždení obvinili vládnucich sociálnych demokratov, že spornými reformami, ostro kritizovanými aj Bruselom, oslabujú orgány činné v trestnom konaní.

Vražda dievčaťa vyvolala v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

„Prečo polícia nezasiahla skôr? Na to musí odpovedať každý, od polície cez prokuratúru až po (premiérku Vioricu) Dancilaovú,“ povedal pre agentúru AFP 55-ročný protestujúci Cristian Nan.

Viac o téme: DievčaRumunskoVraždaDemonštráciaÚnos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu