Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Trump musí skákať od radosti: Súd umožnil využitie peňazí Pentagónu na plot s Mexikom

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Alastair Grant)

WASHINGTON - Najvyšší súd Spojených štátov uvoľnil cestu administratíve prezidenta Donalda Trumpa na využitie prostriedkov Pentagónu na vybudovanie častí hraničného plota s Mexikom, informovala v sobotu agentúra AP.

Podľa nej najvyšší súd v piatok zrušil verdikt súdu nižšej inštancie o zmrazení týchto peňazí. Trumpova administratíva tak už môže čerpať prostriedky a začať pracovať na štyroch kontraktoch.

Súd prvej inštancie zmrazil finančné prostriedky z Pentagónu v máji a odvolací súd tento verdikt potvrdil začiatkom júla. Toto rozhodnutie bránilo vláde čerpať z peňazí ministerstva obrany približne 2,5 miliardy dolárov, ktoré chce použiť na nahradenie existujúcich častí plota v Arizone, Kalifornii a Novom Mexiku robustnejším oplotením.

Trump chváli na Twitteri najvyšší súd za umožnenie financovať mexický múr

Rozhodnutie amerického najvyššieho súdu umožňujúce Bielemu domu využiť peniaze ministerstva obrany na stavbu hraničného plota s Mexikom pochválil prezident Donald Trump prostredníctvom sociálnej siete Twitter.

"Wow! Veľké víťazstvo vo veci Múru. Najvyšší súd Spojených štátov zrušil nariadenie nižšieho súdu a umožňuje tak s južným hraničným múrom pokračovať. Veľké víťazstvo pre bezpečnosť na hraniciach i právne princípy!" tweetoval Trump.

USA podpísali s Guatemalou dohodu o štatúte "bezpečnej tretej krajiny"

Spojené štáty podpísali v piatok s Guatemalou dohodu, ktorá jej dáva štatút "bezpečnej tretej krajiny", oznámil americký prezident Donald Trump. Migranti, ktorí smerujú do USA a vkročia na územie Guatemaly, tak budú musieť na základe tejto dohody požiadať o azyl v Guatemale, poznamenala agentúra AFP.

Táto dohoda "chráni legitímnych žiadateľov o azyl a zastavuje podvody s azylom", povedal Trump novinárom. "Táto významná dohoda ukončí kojotom a pašerákom podnikanie... Sú to zlí ľudia, chorí a pomätení ľudia," uviedol prezident s odkazom na ľudí, ktorí pašujú migrantov cez Mexiko na južnú hranicu USA.

Agentúra AFP poznamenala, že dohoda bola uzavretá niekoľko dní po tom, čo Trump pohrozil Guatemale zákazom cestovania do USA či clami, ak ju nepodpíše.

Viac o téme: PlotDonald TrumpMexikoNajvyšší súdPentagónSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu