Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Apokalyptické požiare v Rusku: VIDEO Spálené sú už milióny hektárov lesa, ľudia v mestách sa dusia

Na Sibíri horia obrovské plochy lesa
Na Sibíri horia obrovské plochy lesa (Zdroj: YouTube/ВЕСТИ ИРКУТСК/HTC)

MOSKVA - Rozloha požiarov v Rusku prekročila dva milióny hektárov a dym z horiacich lesov na Sibíri dosahuje až do regiónov na Urale, uviedol server newsru.com s odvolaním sa na dnešné údaje úradov. Plocha zachvátená plameňmi zodpovedá približne polovici Holandska.

Zničujúci prírodný živel v ruskej Sibíri: Tisíckam hasičov sa nedarí skoncovať s požiarmi

Z plochy 2,256.983 hektárov, zasiahnutej požiarmi, sa leví podiel (2,109.815 milióna hektárov) podľa servera nachádza v tzv. oblasti kontroly, teda v ťažko dostupných a odľahlých miestach, kde zákon umožňuje požiare nehasiť, ak by náklady na hasenie boli vyššie ako spôsobené škody.

"Na území Ruska sa k dnešnému dňu aktívne hasí 162 lesných požiarov na ploche 147.168 hektárov," poznamenal server Regnum.

Horia lesy hlavne na Sibíri. V Irkutskej oblasti 115 prírodných požiarov zúri na ploche takmer pol milióna hektárov, v Jakutsku sa 134 požiarov rozšírilo na plochu viac ako tri štvrte milióna hektárov a 109 požiarov v Krasnojarskom kraji postihuje bezmála 900-tisíc hektárov.

Ministerstvo pre mimoriadne situácie varuje, že v najbližších dňoch bude nebezpečenstvo požiarov pretrvávať vzhľadom na až 30-stupňové horúčavy, sucho a nárazový vietor. "Horí tajga, zvieratá utekajú do mesta," poznamenal autor záberov urobených v Jakutsku.

"Požiare v postihnutých regiónoch spôsobili značné zhoršenie ekologickej situácie. Dym niekoľko dní dusí veľkú časť Sibíri," poznamenal newsru.com. Dym sa objavil aj na Urale, kde napríklad v Čeľabinsku sa ľudia podľa televízie dohadovali, či ide alebo nejde o bežný smog z priemyselných podnikov.

Úrady uisťujú, že monitoring čistoty ovzdušia vo veľkých mestách nepreukázal prevýšenie koncentrácie škodlivých častíc. Odborníci ale varujú, že dôsledky znečistenia ovzdušia postihujú zdravie hlavne detí, seniorov, tehotných žien a pacientov so srdcovými problémami.

Viac o téme: LesPožiarOheňSibír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu