Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hlavné mesto Indie trápi silný smog: Úrady sa rozhodli zavrieť všetky školy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NAÍ DILLÍ - Skupina odborníkov vyhlásila v indickom hlavnom meste Naí Dillí zdravotnú pohotovosť pre značné znečistenie ovzdušia, v dôsledku ktorého úrady nariadili uzavretie škôl do 5. novembra. Výbor vedcov, ktorý vymenoval najvyšší súd, tiež dočasne zakázal akúkoľvek stavebnú činnosť v oblasti metropoly. Toto opatrenie má pomôcť pri kontrole prachu v ovzduší.

Znečistenie ovzdušia v Naí Díllí obyčajne dosahuje vrchol okolo 1. novembra v dôsledku kombinácie smogu z ohňostrojov, ktoré sa zapaľujú počas hinduistického sviatku, a dymu zo spaľovania poľnohospodárskych polí v susedných štátoch. Podľa indexu kvality vzduchu amerického veľvyslanectva v Naí Dillí bola v piatok úroveň prachových častíc v ovzduší deväťnásobne vyššia, ako odporúča Svetová zdravotnícka organizácia (WHO),

Úrady v meste už pritom v rámci boja so znečistením ovzdušia oznámili iné opatrenia. Popredný predstaviteľ mesta Arvind Kedžriwal predstavil plán na dvojtýždňové obmedzenie používania súkromných automobilov v hlavnom meste, ktoré začne platiť v pondelok.

Automobily na benzín a naftu budú môcť v meste jazdiť od 4. do 15. novembra len v určité dni, a to podľa toho či majú párne alebo nepárne evidenčné číslo vozidla. Kedžriwal tiež oznámil, že v meste plánujú zametať cesty mechanicky, nasadiť stromy a kontrolovať znečistenie ovzdušia na 12 miestach v meste. Politik v piatok školákom rozdával masky na tvár.

Viac o téme: ŠkolySmogZatvorenieEnviroIndiaNaí Dillí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu