Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mierotvorca Trump: Chce pomôcť k mieru medzi Indiou a Pakistanom, aj v Afganistane

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump sa v pondelok ponúkol robiť prostredníka v dlhoročnom spore medzi Indiou a Pakistanom o himalájsky región Kašmír, čím naznačil zmenu v pretrvávajúcom postoji USA, na základe ktorého musí byť záležitosť vyriešená bilaterálne. Informovala o tom agentúra AFP.

"Ak môžem pomôcť, rád by som bol prostredníkom," povedal Trump v Bielom dome, kde privítal pakistanského premiéra Imrana Chána. "Ak môžem akokoľvek pomôcť, dajte mi vedieť," dodal.

AFP pripomína, že to nie je po prvý raz, čo sa Trump ponúkol zakročiť v súvislosti so zdanlivo neriešiteľným medzinárodným konfliktom. Sprostredkovanie zo strany USA, ktoré sa Pakistan dlho snažil dosiahnuť, však India pravdepodobne otvorene odmietne.

Kašmír je už od roku 1947 rozdelený medzi Indiu a Pakistan, ale obe krajiny si stále robia nárok na celý tento región a bojovali oň už v dvoch vojnách.

Trump minulý piatok povedal, že je pripravený pomôcť Južnej Kórei a Japonsku vyriešiť ich pretrvávajúci spor v súvislosti s nútenými prácami z obdobia druhej svetovej vojny. V roku 2017 sa ponúkol robiť sprostredkovateľa medzi Čínou, Vietnamom a ďalšími krajinami v ázijsko-tichomorskom regióne, pripomína AFP.

V afganskej otázke chce pomoc Pakistanu

Americký prezident Donald Trump sa snaží presvedčiť Pakistan, aby mu pomohol dosiahnuť dohodu s Talibanom a ukončiť vojnu USA v Afganistane. Informovala o tom agentúra AP. "Mohol by som tú vojnu vyhrať v priebehu týždňa, nechcem však zabiť milióny ľudí," povedal Trump v pondelok.

Donald Trump a Imran
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

Trump počas návštevy pakistanského premiéra Imrana Chána povedal, že Pakistan môže využiť svoj vplyv na Taliban, aby Spojeným štátom pomohol "vymaniť sa" z Afganistanu. Chán podľa svojich slov nikdy nebol presvedčený o vojenskom riešení vojny v Afganistane. USA a Taliban sú podľa neho k mierovej dohode bližšie ako kedykoľvek predtým.

Pakistan, ktorý má hospodárske problémy, chce podľa AP obnoviť vzťahy s USA v nádeji zabezpečiť si viac investícií, obchodu a prípadne aj obnovenie pomoci zo strany USA, ktorú Trump zrušil. 


 

Viac o téme: Donald TrumpIndiaAfganistanPakistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu