Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

PRÁVE TERAZ Napätie v Hormuzskom prielive, Irán zadržal britský tanker

(Zdroj: topky)

TEHERÁN - Elitné iránske revolučné gardy v piatok oznámili, že v Hormuzskom prielive zadržali britský tanker. Informovala o tom agentúra AFP.

Iránske revolučné gardy uviedli, že tanker Stena Impero s 23-člennou posádkou plávajúci pod britskou vlajkou zadržali pre porušenie medzinárodných pravidiel námornej dopravy. Plavidlo bolo eskortované k iránskemu pobrežiu.

Zadržanie tankera potvrdil aj jeho majiteľ spoločnosť Stena Bulk and Northern Marine Management. Vo vyhlásení spoločnosti sa uvádza, že pri zastavovaní lode boli použité vrtuľníky a ozbrojené motorové člny.

Tanker bol zadržaný v Hormuzskom prielive približne o 16.00 h britského letného času (17.00 h SELČ), keď sa nachádzal v medzinárodných vodách. S posádkou sa po únose nebolo možné spojiť a plavidlo momentálne smeruje na sever k iránskym brehom, uvádza sa ďalej vo vyhlásení spoločnosti. O incidente už bola informovaná aj britská ministerka obrany Penny Mordauntová.

Informácia o zadržaní britského tankera prichádza v deň, keď Gibraltáru najvyšší súd predĺžil termín pre zadržanie iránskeho ropného tankera na britskom zámorskom území Gibraltáru do 15. augusta. Iránsky tanker Grace 1 tam bol zadržaný 4. júla s podozrením, že vezie ropu do Sýrie, čo úrady vyhodnotili ako porušenie protisýrskych sankcií Európskej únie.

Iránci zadržanie svojho tankera Gibraltárom označujú za pirátstvo. Tvrdia, že ropa nebola určená pre Sýriu, ale pre inú krajinu "vo východnom Stredomorí" a že Irán nie je členom EÚ, teda nie je viazaný sankciami. Teherán už skôr pohrozil odvetnými opatreniami.

V nedeľu zadržali iránske revolučné gardy v Hormuzskom prielive tanker Riah prevádzkovaný zrejme firmou zo Spojených arabských emirátov (SAE). Podľa Teheránu ho zadržali preto, že viezol milión litrov "pašovaného paliva" od iránskych pašerákov určeného zahraničným zákazníkom.

V Hormuzskom prielive v posledných týždňoch rastie napätie kvôli vzťahom medzi USA a Iránom zostreným kvôli iránskemu jadrovému programu a americkým protiiránskym sankciám. Situáciu zhoršilo nedávne vyslanie amerických posíl a bojových lietadiel do Perzského zálivu, niekoľko incidentov so zapálenými tankermi, z ktorých USA obvinili Irán, a zostrelenie amerického dronu Teheránom minulý mesiac. Irán tvrdí, že dron bol nad jeho územím.

Viac o téme: TankerZadržanieIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu