Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dráma v Hormuzskom prielive na VIDEU: Irán zverejnil zábery zo zadržania britského tankera

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: YouTube/The Telegraph, SITA/AP)

LONDÝN/TEHERÁN - Všetkých 23 členov posádky britského tankera Stena Impero, ktorý v piatok zadržal Irán, je v poriadku. Podľa agentúry Reuters to včera v iránskej televízii povedal šéf úradu spravujúceho prístavy v provincii Hormozgan Alláhmorád Afifipúr. Námestník britského ministra obrany Tobias Ellwood potom v Sky News vyhlásil, že Londýn zvažuje sériu možností, ako na konanie Teheránu reagovať. Tamojšia štátna televízia odvysielala zábery zo zadržania. Objavila sa už aj prvá fotografia z vnútra lode.

Sebavedomý Irán demonštruje svoju silu: Konflikt za konfliktom, Briti neveria vlastným očiam

"Všetkých 23 členov posádky je na palube tejto lode a sú v bezpečí a v dobrom zdravotnom stave v prístave Bandar-Abbás," povedal podľa agentúry Afifipúr. Na prvej fotografii z vnútra tankera vidno posádku, ako sedí na podlahe, a opodiaľ hŕbu vyzutých topánok.

Dráma v Hormuzskom prielive
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Podľa sobotňajšej informácie poskytnutej týmto činiteľom posádku tankera tvorí 18 indických štátnych príslušníkov a ďalších päť členov je z Ruska, Lotyšska a Filipín. Podľa ruských zdrojov sú z Ruska traja námorníci.

Dráma v Hormuzskom prielive
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Hasan Shirvani/Mizan News Agency)

Švédska prepravná spoločnosti Stena Bulk, ktorá tanker prevádzkuje, v nedeľu oznámila, že podala oficiálnu žiadosť o návštevu posádky zadržanej lode. "Môžem potvrdiť, že sme úradom v prístave Bandar-Abbás odovzdali oficiálnu žiadosť o povolenie navštíviť 23 členov posádky lode Stena Impero," uviedol šéf spoločnosti Erik Hanell. "Teraz čakáme na oficiálnu odpoveď," dodal.

Iránske revolučné gardy zverejnili video zo zadržania tankera. Na operácii sa podieľali vycvičené komandá, motorové člny aj helikoptéra.

Nepriateľský akt

Tanker plávajúci pod britskou vlajkou zadržal Irán v piatok so zdôvodnením, že porušil medzinárodné námorné právo. Podľa iránskych médií sa plavidlo pred zadržaním iránskymi revolučnými gardami v Hormuzskom prielive zrazilo s rybárskou loďou a zrejme jej nechcelo pomôcť. Gardy tanker prinútili pristáť v Bandar-Abbáse.

Dráma v Hormuzskom prielive
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Marcos Moreno)

Británia zadržanie tankera hneď v piatok dôrazne kritizovala a označila ho za nepriateľský akt. Odmietla pritom zdôvodnenie Teheránu, že Stena Impero sa dostal do kolízie s rybárskou loďou. V sobotu Londýn v liste Bezpečnostnej rade OSN a generálnemu tajomníkovi OSN uviedol, že jej tanker Teherán zadržal v ománskych teritoriálnych vodách. To potvrdil aj šéf britskej komory pre lodnú dopravu Bob Sanguinetti. Zadržanie lode je tak podľa neho "jasným porušením medzinárodného práva".

Na britskom tankeri veje iránska vlajka

Odvetné sankcie

Námestník ministra obrany Ellwood televízii Sky News v nedeľu povedal, že Londýn vyberá z radu možností, ako na zadržanie tankera reagovať. "Našou prvou a najdôležitejšou zodpovednosťou je zabezpečiť riešenie tohto problému... zabezpečiť, aby ostatné lode plávajúce pod britskou vlajkou mohli v týchto vodách bezpečne plávať, a potom sa pozrieť na širší záber," povedal Ellwood.

Dráma v Hormuzskom prielive
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Hasan Shirvani/Mizan News Agency)

Na otázku, či Londýn uvažuje o sankciách, námestník oznámil, že vláda zváži rad možností, pričom sa bude radiť aj s medzinárodnými spojencami. Britský denník The Daily Telegraph však už teraz píše, že minister zahraničia Jeremy Hunt oznámi zavedenie diplomatických a ekonomických sankcií voči Iránu, zrejme aj zmrazenie účtov.

Dráma v Hormuzskom prielive
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Hasan Shirvani/Mizan News Agency)

Správanie Teheránu odsúdila Saudská Arábia, ktorá je odvekým rivalom Iránu v regióne. "Akýkoľvek útok na slobodu plavby je porušením medzinárodného práva," uviedol na twitteri Saudskej Arábie minister pre zahraničné záležitosti Ádil Džubajr. "Irán si musí uvedomiť, že jeho činy, vrátane nedávneho zadržania britskej lode, sú absolútne neprijateľné. Svetové spoločenstvo musí podniknúť kroky, aby podobnému správanie zabránilo," dodal.

Záznam komunikácie

Spravodajská stanica BBC v nedeľu informovala, že sa objavil záznam rádiovej komunikácie medzi fregatou britského námorníctva Montrose s loďami iránskych revolučných gárd v čase, keď zasahovali proti tankeru Stena Impero. Na zázname je počuť, ako Iránci od tankera chcú, aby zmenil kurz, a hovoria: "Ak poslúchnete, nič sa vám nestane." Britská vojnová loď následne pripomína posádke tankera ich práva: "Ak prechádzate medzinárodne uznávaným prielivom, podľa medzinárodného práva nesmie byť váš prejazd narušený či zablokovaný."

A Briti tiež vyzývajú gardy, aby nechali tanker plávať. "Prosím, potvrďte, že nemáte v úmysle porušiť medzinárodné právo a nezákonne vstúpiť na palubu," varuje fregata iránske lode. Gardy na to reagujú vyhlásením, že len chcú na plavidle vykonať bezpečnostnú kontrolu. Ako poznamenala BBC, fregata Montrose bola kvôli incidentu síce zalarmovaná, ale nachádzala sa príliš ďaleko na to, aby mohla zadržaniu tankera zabrániť.

Viac o téme: TankerNámorníciIránVeľká BritániaStena Impero
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu