Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Sebavedomý Irán demonštruje svoju silu: Konflikt za konfliktom, Briti neveria vlastným očiam

Iránske elitné revolučné gardy zadržali v Hormuzskom prielive britský ropný tanker Zobraziť galériu (6)
Iránske elitné revolučné gardy zadržali v Hormuzskom prielive britský ropný tanker (Zdroj: SITA/AP/Stena Bulk)

LONDÝN - Irán zadržal v piatok v Hormuzskom prielive nie jednu, ale dve lode, uviedol v piatok britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt. Jeho slová zazneli po vyhlásení Teheránu, že iránske elitné revolučné gardy zadržali v Hormuzskom prielive britský ropný tanker.

"Som veľmi znepokojený zadržaním dvoch plavidiel iránskymi orgánmi v Hormuzskom prielive," uviedol Hunt a označil to za "neprijateľné". Podľa agentúry AFP Británia potvrdila, že jedna zo zadržaných lodí bola registrovaná v Británii. Druhá loď sa plavila pod libérijskou vlajkou, ale údajne ju vlastní britská spoločnosť Norbulk Shipping.

Podľa Hunta britská vláda ihneď zasadne, aby "preskúmala, čo vieme a čo môžeme urobiť, aby sme rýchlo zabezpečili prepustenie oboch plavidiel". Poznamenal, že britský veľvyslanec v Teheráne je v kontakte s iránskymi úradmi za účelom "vyriešenia situácie". Podľa Hunta sa britská vláda nedomnieva, že by na palube oboch lodí boli britskí občania. Vyzvala však Irán, aby členov posádok oboch plavidiel prepustil.

Jeremy Hunt
Zobraziť galériu (6)
Jeremy Hunt  (Zdroj: SITA/AP/Frank Augstein)

Podľa AFP elitné iránske revolučné gardy oznámili, že v Hormuzskom prielive zadržali v piatok tanker Stena Impero, ktorý sa plavil pod britskou vlajkou a ktorý vlastní švédsky lodný gigant Stena Bulk. Ako dôvod uviedli porušenie medzinárodných pravidiel námornej dopravy. Plavidlo eskortovali k iránskemu pobrežiu.

Nebezpečná cesta

Britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt v sobotu vyhlásil, že zadržanie ropného tankera plaviaceho sa pod britskou vlajkou Iránom naznačuje možné vydanie sa Teheránu na "nebezpečnú cestu". Nemecko a Francúzsko medzitým vyzvali Irán, aby tanker okamžite prepustil. Informovala o tom agentúra AFP.

Hunt na Twitteri napísal, že zadržanie lode Stena Impero poukazuje na "znepokojujúce známky, že Irán si môže vybrať nebezpečnú cestu nelegálneho a destabilizujúceho konania po legálnom zadržaní ropy smerujúcej do Sýrie Gibraltárom". "Naša reakcia bude rozvážna, no rozhodná. Snažíme sa nájsť riešenie problému Grace 1, ale zaistíme bezpečnosť našej lodnej dopravy," dodal.

Jeremy Hunt
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Predseda zahraničného výboru Dolnej snemovne britského parlamentu Tom Tugendhat vyhlásil, že vojenské možnosti by v tomto prípade boli "krajne nerozumné". "Ak tanker vzali do Bandar Abbásu, tak to je dôležitý prístav iránskej armády a preto si myslím, že akékoľvek vojenské možnosti by boli krajne nerozumné," povedal poslanec pre rozhlasovú stanicu BBC. Dodal, že prospešné by nebolo ani vyhostenie iránskeho veľvyslanca z Británie, pretože je dôležité pokračovať v dialógu.

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí v sobotňajšom stanovisku uviedlo, že zadržanie tankera Stena Impero iránskymi silami je "nebezpečné ďalšie zhoršenie už napätej situácie""Takýto krok je prekážkou potrebnej deeskalácie napätia v regióne Perzského zálivu," doplnilo francúzske ministerstvo zahraničných vecí. Diplomacie Nemecka i Francúzska zhodne vyjadrili obavy o lodnú dopravu v Perzskom zálive a strategickom Hormuzskom prielive, pričom tiež zdôraznili solidárnosť s Britániou.

Sebavedomý Irán demonštruje svoju
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Tieto tri krajiny patria k signatárom tzv. jadrovej dohody s Iránom z roku 2015. USA vlani od tejto dohody odstúpili a uvalili na Irán opätovne sankcie, zamerané aj proti vývozu iránskej ropy, z ktorého väčšina prechádza práve cez Hormuzský prieliv. Trojica európskych veľmocí sa dosiaľ usilovala jadrovú dohodu zachovať, aj vytvorením obchodného mechanizmu nepodliehajúceho americkým sankciám, rastúce napätie v Perzskom zálive však tieto snahy ohrozilo.

Vlády Indie a Filipín v sobotu oznámili, že kontaktovali iránsku stranu s požiadavkou na prepustenie svojich občanov na palube zadržaného tankera Stena Impero. Iránska štátna agentúra IRNA uviedla, že posádku tvorí 18 Indov, traja Rusi, jeden Filipínec a jeden Lotyš.


Iránske Revolučné gardy zadržali zahraničný tanker: Posádku obviňujú z pašovania ropy


Tanker Mesdar plaviaci sa pod libérijskou vlajkou, vlastnený britskou spoločnosťou Norbulk Shipping, iránske sily údajne zadržali po tom, čo sa prudko odchýlil od svojho kurzu. Irán však bezprostredne nepotvrdil, že by jeho sily zadržali aj druhé plavidlo, dodala AFP.

Spojené štáty obvinili Irán z eskalácie násilia

Spojené štáty obvinili v piatok Irán z "eskalácie násilia". Reagovali tak na piatkové vyhlásenie Iránu, že jeho elitné revolučné gardy zadržali v Hormuzskom prielive britský tanker. "Toto je druhýkrát za niečo viac ako týždeň, keď bolo Spojené kráľovstvo terčom eskalácie násilia zo strany iránskeho režimu," uviedol Garrett Marquis, hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť, ktorého citovala agentúra AFP.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

"USA budú naďalej spolupracovať so svojimi spojencami a partnermi na obrane svojej bezpečnosti a záujmov proti iránskemu zlovoľnému správaniu," dodal Marquis. Zadržanie tankera potvrdil aj jeho majiteľ spoločnosť Stena Bulk and Northern Marine Management. Vo vyhlásení spoločnosti sa uvádza, že pri zastavovaní lode boli použité vrtuľníky a ozbrojené motorové člny.

Tanker bol zadržaný v Hormuzskom prielive približne o 16.00 h britského letného času (17.00 h SELČ), keď sa nachádzal v medzinárodných vodách. S posádkou sa po únose nebolo možné spojiť a plavidlo smerovalo na sever k iránskym brehom, uvádza sa ďalej vo vyhlásení spoločnosti. O incidente už bola informovaná aj britská ministerka obrany Penny Mordauntová.

Telefonát Trumpa s Macronom

Americký prezident Donald Trump sa v piatok s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom rozprával o vyhrotenom napätí vo vzťahoch USA s Iránom. O ich telefonáte informoval Biely dom, z ktorého vyhlásenia citovala agentúra AFP. Obaja lídri "diskutovali o pretrvávajúcom úsilí na zaistenie toho, že Irán nezíska jadrovú zbraň", uviedol Biely dom. 


Búrlivé vzťahy zahalené rúškom tajomstva: Zmena režimu v Iráne? Donald Trump odkryl karty


Po tom, ako USA ešte v máji 2018 jednostranne odstúpili od jadrovej dohody, ktorú spoločne s Ruskom, Čínou, Francúzskom, Britániou, Nemeckom a EÚ dosiahli v roku 2015 s Teheránom, prevzal Macron na seba vedúcu úlohu v snahe zachrániť tento dokument, píše agentúra AP.

Donald Trump a Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (6)
Donald Trump a Emmanuel Macron  (Zdroj: SITA/Christophe Petit Tesson, Pool via AP)

Dodáva, že Macron nedávno vyslal do Teheránu významného diplomatického poradcu, aby sa napätie pokúsil urovnať.  K telefonátu Trumpa s Macronom došlo v čase, keď elitné iránske revolučné gardy oznámili, že v Hormuzskom prielive zadržali britský tanker.

Jeden tanker prepustili, druhý sa údajne zrazil s rybárskou loďou

Irán prepustil ropný tanker Mesdar po tom, ako ho zadržal v Hormuzskom prielive, oznámil prevádzkovateľ plavidla, britská spoločnosť Norbulk Shipping UK. Informovali o tom v sobotu agentúry DPA a AFP. Firma v oznámení z piatkového večera uviedla, že na tanker Mesdar, plaviaci sa pod libérijskou vlajkou, dočasne vstúpili ozbrojené jednotky, medzičasom však lodi umožnili pokračovať v plavbe a všetci členovia posádky sú v poriadku.

Iránske úrady v sobotu ráno oznámili, že tanker Stena Impero aktuálne kotví pred prístavom Bandar Abbás po tom, ako sa zrazil s iránskou rybárskou loďou a potom ignoroval jej tiesňové volanie. Všetkých 23 členov posádky je na palube tankera a zostane tam, kým sa neskončí vyšetrovanie, povedal hovorca Prístavnej a námornej organizácie v juhoiránskej provincii Hormozgán pre agentúru Fars.

Viac o téme: TankerIránVeľká BritániaJeremy Hunt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu