Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Pochod neonacistov: Proti holým lebkám stojí polícia aj anarchisti

Pražské ulice sú plné policajtov.
Pražské ulice sú plné policajtov. (Zdroj: BLESK)

PRAHA - V pražských Vysočanoch sa dnes zišlo 100 neonacistov, proti ktorým polícia zasiahla. Sedem z nich zadržala, zvyšní sa po zásahu rozutekali a zamierili do centra na nepovolený pochod Židovským Mestom. Na briefingu pred magistrátom to dnes povedal minister vnútra Ivan Langer (ODS).

Krátko pred 15.00 hod sa v centre Prahy objavila prvá desiatka účastníkov zakázaného pochodu neonacistov Židovským Mestom. Proti nim stojí desaťnásobná presila odporcov pochodu. Ďalšia skupina 200 neonacistov údajne pochoduje do bývalej židovskej štvrte z Vysočian a ďalších 80 holých lebiek mieri podľa informácií ČTK do Josefova z Florence.

Pravicoví radikáli sa zjavne rozhodli napriek zákazu dodržať svoj plán pochodovať pražským Židovským Mestom. Oficiálne chcú protestovať proti účasti Českej republiky "na okupácii Iraku", pochod sa však koná v deň výročia Krištáľovej noci, počas ktorej z 9. na 10. novembra 1938 nemeckí fašisti zorganizovali rozsiahly pogrom proti židovským spoluobčanom. Pochod má začať medzi 15.00 a 16.00 hod.

Polícia chce sprievodu zabrániť. Proti neonacistom stojí 300 až 500 účastníkov akcie Spoločne proti neonacizmu, ktorí už zablokovali ulice Pařížská a Maiselova. Rovnaký zámer majú aj anarchisti, ktorí svoju povolenú protifašistickú demonštráciu a sprievod už začali na námestí Republiky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu