Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Neonacistický pochod v Prahe: Prídu aj Slováci?

PRAHA - Extrémisti sa chystajú v sobotu pochodovať cez pražskú židovskú štvrť Josefov, hoci im to pražský súd zakázal. Cestovné kancelárie upozornili turistov, aby sa centru Prahy vyhli. Protest podporuje aj Slovenská pospolitosť. Jej vodca Ivan Sýkora však Nový Čas ubezpečil, že priamo na pochode sa ich členovia nezúčastnia.

Na výročie protižidovského vraždenia v nacistickom Nemecku sa v Prahe chystajú hromadné protesty. Iniciuje ich radikálne združenie Mladí národní demokrati, ktorí tvrdia, že protest je namierený proti vojne v Iraku. Židovská liberálna únia preto avizovala spolu s antifašistami protiakciu. Nie je vylúčené, že do Prahy pocestujú aj slovenskí extrémisti.

Český server idnes.cz informoval, že na protestoch sa môžu zúčastniť aj členovia Slovenskej pospolitosti. „Na protestnej akcii proti účasti českých vojakov v Iraku sa Slovenská pospolitosť nezúčastní. Podporujeme však snahu Mladých národných demokratov, ktorí nechcú, aby sa ich krajina zúčastnila na ďalšej hre svetovládcov, ktorú rozohrali v Iraku,“ uviedol pre Nový Čas vodca Slovenskej pospolitosti Ivan Sýkora. Ako dôvod neúčasti označil zaneprázdnenosť.

Cestovné kancelárie zrušili výpravy po centre Prahy, na pochod neonacistov upozornili aj niektoré veľvyslanectvá zahraničných štátov. „Akékoľvek zranenia či konflikt so zahraničnými turistami počas sobotných demonštrácií by boli katastrofou, ktorú by si iste nenechali zahraničné médiá ujsť a dlho by sme museli poškodenú povesť našej republiky napravovať,“ tvrdí hovorca Asociácie českých cestovných kancelárií a agentúr Tomio Okamura.

Česká polícia informovala, že na poriadok bude dohliadať takmer 1 500 príslušníkov bezpečnostných zložiek. Brániť vstupu do centra hlavného mesta radikálom však nebudú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu