Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Súd rozhodol nekompromisne: Ťažobná spoločnosť má zaplatiť za škody po pretrhnutí priehrady

Záplava a bahno poznačili okolie priehrady.
Záplava a bahno poznačili okolie priehrady. (Zdroj: SITA/Bruno Correia/Nitro via AP)

BELO HORIZONTE - Brazílskej ťažobnej spoločnosti Vale nariadil v utorok súd, aby zaplatila za škody spôsobené januárovým pretrhnutím priehrady na juhovýchode Brazílie, pri ktorom zahynulo prinajmenšom 248 ľudí. S odvolaním sa na správy miestnych médií o tom v stredu informovala agentúra DPA.

Súd v meste Belo Horizonte rozhodol, že firma Vale musí zaplatiť za škody, ktoré spôsobila, presnú sumu však sudca nevyčíslil, informoval miestny spravodajský portál G1. Sudca vo verdikte podotkol, že okrem strát na životoch spôsobilo pretrhnutie priehrady aj škody na životnom prostredí a miestnom hospodárstve. Brazílske úrady už spoločnosti Vale zmrazili aktíva vo výške 11 miliárd brazílskych realov (2,58 miliardy eur) na vyplatenie prípadného odškodnenia. 

Zberná priehrada pri bani na ťažbu železnej rudy pri meste Brumadinho v štáte Minas Gerais na juhovýchode Brazílie sa pretrhla 25. januára. Milióny ton bahennej masy, odpadu produkovaného pri ťažbe, následne zaplavili areál bane i priľahlú poľnohospodársku krajinu. Pri nešťastí zahynulo prinajmenšom 248 ľudí, pričom 24 ďalších osôb je dosiaľ nezvestných. 

Viac o téme: PriehradaPretrhnutieBarzíliaValeŤažobná spoločnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu