Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Irán varuje: Zadržanie ropného tankera Britániou bolo výhražným aktom, ktorý nebudú tolerovať

(Zdroj: SITA/AP Photo/Marcos Moreno)

ŽENEVA - Minulotýždňové zadržanie iránskeho ropného tankera Britániou bolo "výhražným aktom", ktorý nebudeme tolerovať, uviedol v pondelok iránsky minister obrany Amír Hátamí.

Britské námorníctvo zadržalo tanker v Gibraltári vo štvrtok pre podozrenie, že sa v rozpore so sankciami Európskej únie snažilo priviezť ropu do Sýrie. Irán však poprel, že by plavidlo bolo smerovalo do Sýrie, ktorej vláda prezidenta Bašára Asada je spojencom Teheránu. Úrady v Gibraltári uviedli, že tanker môžu zadržiavať až 14 dní, pripomína agentúra Reuters.

"V týchto dňoch sme svedkami výhražného aktu zo strany vlády Anglicka v Gibraltárskom prielive proti tankeru z Iránskej islamskej republiky," vyhlásil Hátamí v prejave, ktorý prenášala štátna televízia. Zadržanie tankera "nebudeme tolerovať a nezaobíde sa bez reakcie," uviedol podľa agentúry AFP s tým, že išlo o námorné pirátstvo a porušenie medzinárodných pravidiel.

K incidentu došlo v čase eskalujúceho napätia medzi Západom a Iránom. Islamská republika 20. júna zostrelila americké bezpilotné prieskumné lietadlo. Kým Washington trvá na tom, že k zostreleniu došlo nad medzinárodnými vodami, Irán tvrdí, že dron sa pohyboval v jeho vzdušnom priestore.

Zostrelenie amerického dronu vyslalo podľa Hátamího odkaz, že Irán si bude brániť svoje hranice. Hlavný veliteľ iránskej armády generálmajor Abdorrahím Músaví v pondelok podľa iránskej polooficiálnej tlačovej agentúry Mehr vyhlásil, že jeho krajina sa nesnaží viesť vojnu s nikým.

Viac o téme: Ropný tankerBritániaIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu