Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hrozí svetu desivá katastrofa? Kroky Iránu naháňajú strach: Európske veľmoci dvíhajú varovný prst

Európske veľmoci žiadajú Irán, aby zvrátil zámer porušiť jadrovú dohodu Zobraziť galériu (3)
Európske veľmoci žiadajú Irán, aby zvrátil zámer porušiť jadrovú dohodu (Zdroj: SITA/AP/Ebrahim Noroozi)

BRUSEL - Európska únia vyjadrila "mimoriadne znepokojenie" nad rozhodnutím Iránu začať obohacovať urán na vyššiu úroveň, než aká je stanovená v medzinárodnej jadrovej dohode so svetovými mocnosťami z roku 2015. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA s odvolaním sa na Maju Kocijančičovú, hovorkyňu šéfky zahraničnej politiky EÚ Federicy Mogheriniovej.

"Vyzvali sme Irán, aby neprijal ďalšie opatrenia, ktoré porušujú jadrovú dohodu," uviedla Kocijančičová. Irán v nedeľu vyhlásil, že poruší podmienky jadrovej dohody z roku 2015 a začne s obohacovaním uránu nad rámec limitu stanoveného v danom dokumente.


Čítajte aj: Irán prichádza s novým vyhlásením: Zredukuje svoje záväzky voči jadrovej dohode


Medzinárodná dohoda, oficiálne označovaná ako Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA), zaväzuje Teherán k výraznému obmedzeniu jeho jadrových kapacít výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií. Irán dohodu uzavrel so Spojenými štátmi, Ruskom, Čínou, Francúzskom, Britániou, Nemeckom a EÚ.

"Sme v kontakte s ďalšími zúčastnenými stranami JCPOA, čo sa týka ďalších krokov v súlade s podmienkami JCPOA vrátane stretnutia spoločnej komisie," dodala v tejto súvislosti Kocijančičová. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu uviedol, že zmienené oznámenie Iránu považuje za "veľmi nebezpečný krok".

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (3)
Benjamin Netanjahu  (Zdroj: SITA/Gali Tibbon/Pool Photo via AP)

Zároveň vyzval "svojich priateľov", lídrov Francúzska, Británie a Nemecka, aby vzhľadom na prijatie tohto opatrenia uvalili na Teherán tvrdé sankcie.  Krok Teheránu zahŕňajúci rafinovanie uránu za hodnotu 3,67 percenta, ktorú stanovila jadrová dohoda, prichádza napriek odporu zo strany Európskej únie a Spojených štátov, ktoré od dohody vlani odstúpili.

Mocnosti apelujú na Teherán

Diplomacie Spojeného kráľovstva a Nemecka vyzvali v nedeľu Irán, aby zastavil a zvrátil svoje plány na ďalšie porušenie medzinárodnej jadrovej dohody z roku 2015. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters. "Zatiaľ čo Spojené kráľovstvo ostáva dohode plne zaviazané, Irán musí okamžite zastaviť a zvrátiť všetky činnosti, ktoré nie sú v súlade s jeho záväzkami," píše sa v reakcii britského ministerstva zahraničných vecí. Londýn dodal, že ďalšie kroky v rámci podmienok dohody koordinuje s ostatnými účastníkmi JCPOA.

Irán
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter.com/CNN Breaking News)

Berlín rovnako v nedeľu apeloval na Teherán, aby prestal podnikať opatrenia, ktoré by podkopávali dohodu o nešírení jadrových zbraní. "Oznámenie Iránu, že začal obohacovať urán za hranicu 3,67 percenta, nás mimoriadne znepokojilo," uviedol hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí."Dôrazne naliehame na Irán, aby zastavil a zvrátil všetky činnosti, ktoré nie sú v súlade s jeho záväzkami."


Čítajte aj: Macronova snaha zachrániť jadrovú dohodu s Iránom: Vyjadril znepokojenie a hľadá možnosti


Hovorca nemeckej diplomacie dodal, že Berlín je v kontakte s ďalšími európskymi signatármi tejto dohody - Britániou a Francúzskom - a o ďalšom postupe sa rozhodujú spoločne.Vinu za súčasné napätie pripisuje Irán Spojeným štátom, ktoré pod vedením súčasného prezidenta Donalda Trumpa od dohody vlani odstúpili a uvalili na Teherán sériu sankcií.

Reaguje aj Rusko

Rusko dúfa, že Irán nebude obohacovať urán nad úroveň piatich percent, uviedol v nedeľu stály predstaviteľ Ruska pre medzinárodné organizácie vo Viedni Michail Uľjanov."Irán zvyšuje úroveň obohacovania uránu. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu bude potrebovať určitý čas na potvrdenie a nameranie tejto novej úrovne. Dúfam, že to nebude viac ako päť percent namiesto 3,67 percenta v rámci Spoločného komplexného akčného plánu," uviedol Uľjanov, ktorého citovala agentúra TASS. Podľa Uľjanova nehrozí žiadne nebezpečenstvo šírenia jadrových zbraní. "Toto je len ďalší signál, že Teherán očakáva obnovenie rovnováhy v rámci JCPOA," dodal Uľjanov.

Viac o téme: IránTeheránEurópska úniaJadrová dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu