Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bilčík: Verím, že Spolu-OD bude od septembra plným členom EPP v europarlamente

Vladimír Bilčík
Vladimír Bilčík (Zdroj: SITA)

ŠTRASBURG - Strana SPOLU-občianska demokracia verí, že už v septembri sa jej podarí získať plnohodnotné členstvo v Európskej ľudovej strane (EPP), ktorej farby dvaja noví slovenskí europoslanci - Vladimír Bilčík a Michal Wiezik - od 2. júla zastupujú aj v Európskom parlamente (EP).

Europoslanec Vladimír Bilčík (Spolu-OD), ktorý sa zúčastnil v Štrasburgu na prvom plenárnom zasadnutí zákonodarného zboru EÚ, v rozhovore uviedol, že "všetko je na správnej ceste". Vysvetlil, že minulý týždeň na Slovensko zavítali predstavitelia vedenia Európskej ľudovej strany, v rámci takzvanej zisťovacej misie, aby sa presvedčili o potenciáli Spolu-OD, relatívne novej strany na slovenskej politickej scéne, ktorá chce byť aj súčasťou najväčšej celoeurópskej politickej rodiny.

"Verím, že už v prvej polovici septembra budeme môcť priniesť dobré správy. Naša žiadosť o členstvo v Európskej ľudovej strane je už vo finálnej fáze. Mala by sa posudzovať v septembri. Veríme, že sa dostaneme tam, kde sa usilujeme dostať, a že ako plnoprávni členovia EPP budeme v Európskom parlamente fungovať už od jesene," opísal situáciu Bilčík.

A už ako plnohodnotný člen by sa Spolu-OD chcela zúčastniť aj na pripravovanom novembrovom sneme EPP v Záhrebe, kde možno dôjde k výmene na poste predsedu. Súčasným šéfom EPP je Joseph Daul z Francúzska. Aj Ivan Štefanec (KDH), ktorý je šéfom päťčlennej slovenskej EPP v europarlamente, upozornil na význam a dôležitosť septembrového politického grémia tejto strany, ktoré sa uskutoční v Bruseli v dňoch 9. až 10. septembra.

Štefanec potvrdil, že aj on zo svojej pozície v europarlamente, aj strana KDH, ktorá je v EPP od roku 2002, už teraz pomáha a naďalej bude vyvíjať potrebnú činnosť, aby pomohla Spolu-OD stať sa v poradí štvrtou slovenskou politickou formáciou v EPP. V Európskej ľudovej strane sú v súčasnosti tri slovenské politické subjekty. Okrem KDH sa k európskym ľudovcom hlási od roku 2000 aj Strana maďarskej koalície (SMK) a od roku 2013 aj Most-Híd. Všetky tri uvedené subjekty majú v politickom grémiu EPP po jednom delegátovi. SMK a Most-Híd v súčasnom volebnom období nemajú svojich zástupcov v europarlamente.
      

Viac o téme: EuroposlanciEPEPPVladimír BilčíkMichal Wiezik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu