Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

USA sú zamerané na nepriateľské kroky: Pchjongjang sa usiluje o vzájomný dialóg

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/Chung Sung-Jun/Pool Photo via AP)

WASHINGTON - Predstavitelia misie Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) pri OSN sa v stredu posťažovali na list, v ktorom USA žiadajú členov OSN, aby do konca roka poslali domov všetkých pracovníkov zo Severnej Kórey. List údajne Spojené štáty spolu s Britániou, Francúzskom a Nemeckom zaslali v čase, keď americký prezident Donald Trump vyzýval lídra KĽDR Kim Čong-una na schôdzku v demilitarizovanej zóne medzi oboma Kóreami. Písala o tom agentúra AFP.

List, ktorý bol zaslaný všetkým členom svetovej organizácie, podľa členov misie KĽDR v OSN dokazuje, že USA sú "čím ďalej, tým viac zamerané na nepriateľské kroky (voči KĽDR)", a to aj napriek tomu, že Pchjongjang sa usiluje o vzájomný dialóg. Spojené štáty zaslali podľa KĽDR list 29. júna, teda v deň, keď Trump na Twitteri napísal, že by sa počas návštevy demilitarizovanej zóny rád pozdravil a podal si ruku s Kimom. 

List bol však podľa informácií AFP zaslaný ešte 27. júna a Washington v ňom vyzýval členov OSN, aby do konca roka poslali domov všetkých pracovníkov z KĽDR. Americký prezident a vodca KĽDR sa nakoniec v nedeľu v demilitarizovanej zóne stretli. Trump sa po zvítaní s Kimom stal zároveň prvým lídrom Spojených štátov, ktorý - hoci len nakrátko - vstúpil na územie Severnej Kórey.

Obaja lídri absolvovali aj 50-minútové rozhovory za zatvorenými dverami v tzv. "Dome slobody" v dedine Pchanmundžom na juhokórejskej strane. Po skončení rozhovorov šéf Bieleho domu odprevadil Kima späť k betónovej línii vyznačujúcej hranicu medzi oboma Kóreami.

Trump následne novinárom povedal, že Spojené štáty a Severná Kórea určili tímy, ktorých úlohou bude obnoviť v priebehu niekoľkých týždňov jadrové rokovania medzi oboma krajinami. Znalci z OSN predpokladajú, že Pchjongjang vysiela každý rok do zahraničia desaťtisíce Severokórejčanov, aby tam pracovali v otrockých podmienkach výmenou za tvrdú menu.

Viac o téme: ListDialógDonald TrumpOSNKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu