Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Po veľkonočných útokoch zatkli bývalých šéfov polície i obrany: O život prišlo 258 ľudí

Séria bombových útokov na Srí Lanke si vyžiadala stovky mŕtvych a zranených.
Séria bombových útokov na Srí Lanke si vyžiadala stovky mŕtvych a zranených. (Zdroj: ACN Slovensko)

KOLOMBO - Niekdajšieho šéfa srílanskej polície a bývalého námestníka rezortu obrany v utorok zatkli v súvislosti s vyšetrovaním okolností predchádzajúcich bombovým útokom na kostoly a hotely, pri ktorých na Veľkonočnú nedeľu prišlo o život 258 ľudí, informovala agentúra AFP.

Polícia si pre podozrivých prišla do dvoch rozdielnych nemocníc, v ktorých obaja podstupovali lekárske vyšetrenie. Informoval o tom hovorca polície Ruvan Gunasékara. Srílanský generálny prokurátor Dappula de Livera v pondelok povedal, že obaja byť mali byť súdení za "závažné zločiny proti ľudskosti", ktorých sa dopustili, keď nezabránili bombovým útokom na kostoly a hotely.

Vtedajší generálny inšpektor srílanskej polície Púdžit Džajasundara a vtedajší námestník ministra obrany Hémasiri Fernando podľa generálneho prokurátora nedbali na varovania pred veľkonočnými útokmi, ktoré dostali v predstihu. Džajasundaru po nich suspendovali a poslali na nútenú dovolenku, zatiaľ čo Fernando zo svojho postu po útokoch odstúpil.

Pri koordinovaných útokoch na kostoly a hotely na Srí Lanke, ktoré spáchalo 21. apríla deväť samovražedných atentátnikov, zahynulo 258 ľudí vrátane mnohých detí a približne 45 cudzincov. V krajine odvtedy platí výnimočný stav, pričom miestnej tajnej službe SIS sa taktiež ušla kritika za to, že na varovania z Indie nereagovala. Nikoho zo SIS však v súvislosti s útokmi nevyšetrujú.

Viac o téme: ObranaŠéf polícieSrí LankaVeľkonočný útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu