Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Letecký útok v Tripolise, o život prišlo 44 migrantov: Haftarove sily popreli zodpovednosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

TRIPOLIS - Jediné fungujúce letisko v líbyjskom hlavnom meste Tripolis prerušilo v stredu prevádzku po leteckom útoku, ku ktorému sa prihlásila Líbyjská národná armáda (LNA) pod velením Chalífu Haftara. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vedenie letiska Mitiga.

Hovorca LNA Ahmad Musmárí vyhlásil, že "veliteľské centrum pre bezposádkové lietadlá v Mitige" bolo pri nálete zničené.

Líbya sa zmieta v chaose od pádu dlhoročného vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011. Proti medzinárodne uznanej líbyjskej vláde národnej jednoty v Tripolise, ktorú vedie Fájiz Sarrádž, bojuje veliteľ Líbyjskej národnej armády (LNA) Chalífa Haftar, ktorý má pod kontrolou rozsiahle časti na východe a juhu krajiny. Začiatkom apríla nariadil ofenzívu na hlavné mesto Tripolis.

Haftarove sily popreli zodpovednosť za nálet na migrantov

Líbyjská národná armáda (LNA) vedená poľným maršalom Chalífom Haftarom poprela v stredu zodpovednosť za stredajší nálet na zadržiavacie centrum pre migrantov na predmestí metropoly Tripolis, pri ktorom prišlo o život vyše 40 migrantov. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

"Sily (podporujúce Haftara) popierajú zodpovednosť za útok na centrum pre migrantov v Tádžúrá," uviedol hovorca LNA Ahmad Musmárí, ktorého citovala agentúra DPA. Z náletu obvinil medzinárodne uznanú vládu líbyjskej národnej jednoty so sídlom v Tripolise, ktorú vedie Fájiz Sarrádž. Musmárí zároveň vyzval Organizáciu Spojených národov (OSN), aby nálet i ďalšie stredajšie útoky, ku ktorým došlo v Líbyi, v spolupráci s LNA vyšetrila, píše agentúra AP. 

Menoval pritom nálety pripisované milíciám z Misuráty, pri ktorých zahynuli južne od Tripolisu aj deti. "Toto je teroristická operácia, ktorú vykonávajú tieto milície. My sa zameriavame na legitímne ciele v Tripolise," dodal. 

Nálet na zadržiavacie centrum pre migrantov na predmestí líbyjského hlavného mesta Tripolis si podľa misie OSN v Líbyi vyžiadal najmenej 44 obetí a ďalších viac ako 130 zranených. Okrem OSN ho odsúdila EÚ, Africká únia (AÚ) a medzičasom i USA.

USA označili tento útok za ohavný

USA označili tento útok za "ohavný" a vyzvali znepriatelené líbyjské strany, aby obnovili rokovania s cieľom ukončiť konflikt. "Táto tragická a zbytočná strata životov, ktorá zasiahla jednu z najzraniteľnejších skupín obyvateľstva, podčiarkuje naliehavú potrebu, aby všetky líbyjské strany pristúpili na deeskaláciu bojov a vrátili sa k politickému procesu," uviedla v stredu hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Morgan Ortagusová.

Líbyjská vláda z náletu na zadržiavacie centrum, v ktorom žilo 120 migrantov, obvinila práve LNA vedenú Haftarom. Ten má pod kontrolou rozsiahle časti východu a juhu krajiny a začiatkom apríla nariadil ofenzívu na hlavné mesto Tripolis.

Bezpečnostná rada OSN sa nedokázala zhodnúť

Zdroje pre agentúru uviedli, že Británia sa počas dvojhodinového zasadnutia BR OSN pokúšala presadiť spoločné vyhlásenie, ktoré by odsúdilo útok, z ktorého líbyjská vláda obvinila Líbyjskú národnú armádu (LNA) pod vedením poľného maršala Chalífu Haftara.

Súčasťou daného spoločného vyhlásenia mala byť aj výzva na ukončenie bojov a obnovenie mierového procesu v krajine. Rokovania sa však skončili neúspechom po tom, ako americkí diplomati vyhlásili, že na podpísanie takéhoto textu budú potrebovať povolenie z Washingtonu.

Viac o téme: Letiskoútok TripolisLíbyjská národná armáda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu