Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mimoriadny summit Európskej únie prerušili: Pokračovať sa má v utorok

Vlajka EÚ sa vznáša vo vetre, keď slnko vyrastá počas celonočného rokovania
Vlajka EÚ sa vznáša vo vetre, keď slnko vyrastá počas celonočného rokovania (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Mimoriadny summit Európskej únie o obsadení vrcholných postov v jej orgánoch v pondelok predpoludním prerušili do utorka 11. hodiny. Oznámil to hovorca predsedu Európskej rady Donalda Tuska Preben Aamann.

Oznámenie prišlo po maratóne rokovaní, ktoré sa začali v nedeľu večer približne o 21. hodine - s trojhodinovým oneskorením oproti pôvodnému plánu. Plenárnemu stretnutiu lídrov európskej dvadsaťosmičky totiž ešte predchádzala séria rokovaní v rámci frakcií a regionálnych zoskupení, ktoré sa začali ešte popoludní. Podľa pozorovateľov ide zrejme o najdlhšie trvajúce rokovania na eurosummite v histórii.

Diplomatické zdroje sa v pondelok krátko pred poludním nazdávali, že by predsa mohlo dôjsť k dohode ešte v priebehu toho istého dňa. Najvážnejším kandidátom na post predsedu Európskej komisie bol líder socialistickej kandidátky v eurovoľbách Frans Timmermans z Holandska.

Funkcia predsedníčky Európskej rady mala pripadnúť Bulharke Kristaline Georgievovej a šéfkou európskej diplomacie sa mala podľa diplomatov stať dánska liberálka Margrethe Vestagerová. Predsedom Európskeho parlamentu mal byť na polovicu päťročného volebného obdobia špicenkandidát najsilnejšej frakcie - ľudovcov (EPP) - Manfred Weber a na druhú polovicu volebného obdobia mal europarlamentu šéfovať belgický liberál Guy Verhofstadt.

Európski lídri by sa mali dohodnúť na nomináciách na kľúčové posty v Únii najneskôr v utorok, na kedy bolo v Štrasburgu naplánované hlasovanie na otváracom zasadnutí nového europarlamentu. To pre prieťahy na bruselskom summite presunuli na stredu.

Európska únia by sa mala poučiť

Európska únia by sa mala poučiť zo "zlyhania" svojich vedúcich predstaviteľov, ktorí sa opäť nedokázali dohodnúť na tom, kto získa najvyššie funkcie v štruktúrach EÚ. Uviedol to v pondelok v Bruseli francúzsky prezident Emmanuel Macron po prerušení mimoriadneho summitu EÚ o obsadení vrcholných postov.

Hovorca predsedu Európskej rady Donalda Tuska Preben Aamann spresnil, že summit bol prerušený do utorka 11.00 h. Väčšina delegácií odletela do svojich domovských krajín, do Bruselu sa lídri vrátia už v utorok ráno.

"Celonočný summit 28 lídrov EÚ poskytol obraz Európy, ktorý nie je seriózny, pretože rokovania viedli iba k patovej situácii," uviedol Macron pred novinármi. Podľa jeho slov by toto zlyhanie malo viesť k "hlbokým zmenám" v spôsobe fungovanie inštitúcií EÚ.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyjadrila nádej, že lídrom Únie sa predsa len podarí dosiahnuť kompromis v otázke obsadenia vrcholných postov EÚ. Po 18-hodinových rokovaniach uviedla, že "dúfa, že s dobrou vôľou bude možný kompromis".

Poznamenala, že aj keď by bolo technicky možné prehlasovať veľké krajiny, nebolo by to rozumné. "Politika je pokúšanie sa uskutočniť to, čo je možné, a niekedy si to vyžaduje čas," dodala nemecká kancelárka.

Viac o téme: SummitPrerušiliEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu