Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Horúčavy zasiahli Európu: Vo Francúzsku padol historický rekord, Španielsko hlásil mŕtvych

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Andrew Matthews/PA via AP)

PARÍŽ - Približne 4000 francúzskych škôl zostalo v piatok zatvorených alebo do nich umiestnia rodiny, snažiace sa uniknúť pred vlnou horúčav v južnej časti krajiny. Oznámil to francúzsky premiér Edouard Philippe.

Teplota vo Francúzsku v piatok vôbec prvýkrát prekročila 45 stupňov Celzia. Krajina tak zaznamenala nový teplotný rekord: 45,1 stupňa Celzia. S odvolaním sa na oznámenie štátnej meteorologickej služby Météo-France o tom informovala agentúra AFP. Nové teplotné maximum namerali v dedine Villevieille v juhofrancúzskom departmáne Gard. Došlo k tomu len krátko po tom, ako padol predošlý teplotný rekord, 44,3 stupňa Celzia.

Piatkové rekordy prekonali predošlé teplotné maximum, 44,1 stupňa Celzia, ktoré namerali počas extrémnych horúčav v auguste 2003 na dvoch miestach - v mestečku Conqueyrac a obci Saint-Christol-les-Ales.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Anthony Anex/Keystone via AP)

Francúzska štátna meteorologická služba vôbec po prvý raz v súvislosti s horúčavami vyhlásila vo štvrtok výstrahu najvyššieho stupňa platnú pre štyri departmány na juhu krajiny vrátane miest Marseille, Nimes, Montpellier a Avignon. Pre výstrahu je vonku zakázané športovať a zatvorené sú aj mnohé školy.

Výstrahy nižšieho stupňa platia aj pre zvyšnú väčšinu Francúzska, pričom v celej krajine je zatvorených približne 4000 škôl.Francúzske úrady sa na vysoké teploty dôkladne pripravili, uvádza DPA a pripomína, že v roku 2003 prišlo v krajine dôsledku horúčav o život 15.000 ľudí.

Teploty zabíjali

Teploty presahujúce 40 stupňov Celzia zasiahli aj Španielsko, kde si vyžiadali i obete na životoch, informoval na svojej webovej stránke denník El País.

Sedemnásťročný mladík zomrel v piatok v nemocnici na následky úpalu, ktorý dostal počas práce na poli v provincii Cordóba v južnej časti krajiny. Vo štvrtok v meste Valladolid zomrel 80-ročný muž. Požiar, ktorý v stredu vypukol v oblasti Torre del Espaňol v Katalánsku, zničil viac ako 6500 hektárov porastu.

Viac o téme: LetoPočasieHorúčavyTeploty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu