Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Eskalácia napätia medzi svetovými lídrami: Rusko odstupuje od zmluvy o likvidácii rakiet

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Horná komora ruského parlamentu - Rada federácie - vyslovila v stredu podporu návrhu zákona na pozastavenie účasti Ruska na plnení Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF). Informovala o tom rozhlasová stanica Echo Moskvy, ktorá spresnila, že senátori hlasovali za schválenie tohto zákona jednomyseľne.

Návrh zákona predložil parlamentu ruský prezident Vladimir Putin. V jeho texte sa uvádza, že Rusko pozastavuje plnenie svojich záväzkov vyplývajúcich preň z INF, pričom špecifikuje, že rozhodnutie o návrate k plneniu INF má v mene Ruska právo urobiť prezident. Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, návrh odhlasovala minulý týždeň väčšinou hlasov.

K týmto rozhodnutiam ruského Federálneho zhromaždenia dochádza po tom, ako Spojené štáty vo februári avizovali zámer odstúpiť od INF. Washington oznámil, že od zmluvy odstúpi do šiestich mesiacov, pokiaľ ju Rusko nezačne dodržiavať. Moskva však odmietla, že by akýmkoľvek spôsobom zmluvu porušovala, a sama obvinila Washington z porušovania INF.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Yurin Kadobnov/Pool Photo via AP)

Putin varoval Spojené štáty pred rozmiestnením nových striel v Európe s tým, že Moskva na to bude reagovať nasadením nových rýchlych zbraní, ktorým bude trvať krátko, kým dosiahnu svoj cieľ. Rada federácie by mala pozastavenie účasti Ruska na INF prerokúvať 26. júna. Návrh zákona o predložil do parlamentu Putin. Na jeho základe bude mať prezident právo túto zmluvu obnoviť. Zmluva INF medzi bývalým Sovietskym zväzom a Spojenými štátmi bola podpísaná vo Washingtone 8. decembra 1987. Platnosť nadobudla 1. júna 1988.

Táto bilaterálna dohoda o obmedzení zbrojenia, ktorú podpísali sovietsky vodca Michail Gorbačov a vtedajší americký prezident Ronald Reagan, zakazuje obom stranám okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú stredný dolet a sú odpaľované z pevniny.

Viac o téme: DohodaOdstúpenieRuskoUSAVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu