Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rusko nedodržalo pravidlá a my končíme: USA oficiálne odstúpili od zmluvy INF

Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo
Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo (Zdroj: SITA/AP Photo/Sakchai Lalit)

WASHINGTON - Spojené štáty oficiálne odstúpili od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF), ktorú podpísali v roku 1987 s bývalým Sovietskym zväzom. Oznámil to v piatok americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, informovala agentúra AFP.

"Odstúpenie USA... od zmluvy nadobúda dnes účinnosť," uviedol Pompeo počas regionálneho summitu v thajskom Bangkoku. Za ukončenie platnosti zmluvy je podľa neho "výhradne zodpovedné Rusko". Zmluva INF zakazuje Spojeným štátom a Rusku okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú dolet 500-5500 kilometrov a sú odpaľované z pevniny. Rusko i USA plnenie INF tento rok pozastavili, keď sa vzájomne obvinili z jej porušovania.

Zmluva INF bola ukončená na podnet Spojených štátov, tvrdí Rusko

Rusko v piatok ohlásilo formálne ukončenie Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) z čias studenej vojny, pričom zo vzniknutej situácie vinia ruskí predstavitelia Spojené štáty. Tie v ten istý deň oficiálne oznámili svoje odstúpenie od zmluvy. Písala o tom agentúra AFP.

"Druhého augusta 2019 bola na podnet Spojených štátov ukončená platnosť zmluvy medzi Sovietskym zväzom a Spojenými štátmi o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu," uviedlo vo svojom vyhlásení ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov medzitým v tejto súvislosti vyzval Spojené štáty, aby uplatnili moratórium na rozmiestňovanie rakiet stredného a kratšieho doletu. "Toto moratórium by bolo porovnateľné s tým, ktoré ohlásil Vladimir Putin a na základe ktorého sa Rusko zaviazalo nerozmiestňovať takéto zariadenia, ak sa Spojené štáty zdržia ich rozmiestňovania v niektorých vybraných regiónoch," uviedol Riabkov.

Riabkov však zároveň spochybnil sľub NATO, týkajúci sa nerozmiestňovania jadrových zbraní v Európe. "Členské štáty NATO nás nateraz ubezpečujú o tom, že nemajú v pláne rozmiestňovanie predmetných jadrových zariadení. Avšak takéto uistenia nemôžeme brať za smerodajné, keďže aliancia v minulosti opakovane nedodržiavala svoje sľuby," zdôraznil námestník.

Viac o téme: ZmluvaRaketyRuskoUSAINF
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu