Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kauza zostreleného dronu pokračuje: Irán podal sťažnosť v OSN

(Zdroj: SITA/AP)

TEHERÁN - Irán na pôde Bezpečnostnej rady OSN oficiálne podal sťažnosť na Spojené štáty v súvislosti so zostrelením dronu vo svojom vzdušnom priestore. Informáciu priniesla v piatok tlačová agentúra Tasním.

"Irán podal sťažnosť v Bezpečnostnej rade OSN a generálnemu tajomníkovi organizácie. Urobil tak po tom, čo špionážny dron Spojených štátov narušil vzdušný priestor Iránu a bol zostrelený," citovala agentúra námestníka ministra zahraničných vecí Gholámhosejna Dehgháního. "V sťažnosti sa uvádza, že Irán si vyhradzuje právo brániť svoj vzdušný priestor a konfrontovať akékoľvek jeho narušenie," dodal námestník, ktorého citovala aj agentúra AFP.

Napätie medzi Teheránom a Washingtonom sa vystupňovalo po tom, čo prezident Spojených štátov Donald Trump jednostranne odstúpil od historickej jadrovej dohody s Iránom z roku 2015 a znova zaviedol voči islamskej republike sankcie.

Nepriateľstvo medzi oboma krajinami zosilnelo minulý týždeň, keď Irán zostrelil americký dron nad citlivými vodami Perzského zálivu a ešte predtým došlo k sérii útokov na tankery. Tieto útoky Washington pripisuje Teheránu, ktorý to však odmieta.

Odvtedy vedú obe krajiny, zarytí nepriatelia, vojnu slov. Tá sa tiež zhoršila, keď Trump minulý týždeň oznámil nové kolo sankcií voči iránskemu najvyššiemu vodcovi ajatolláhovi Alímu Chameneímu a ministrovi zahraničných vecí Muhammadovi Džavádovi Zarífovi.

Irán sa vyhrážal, že prestane plniť niektoré záväzky stanovené v jadrovej dohode, ak mu zvyšní signatári dohody - Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko a Rusko - nepomôžu obísť americké sankcie, a predovšetkým predať jeho ropu.

Viac o téme: Donald TrumpIránDron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu