Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Celé Česko mobilizuje proti Babišovi: Na účte demonštrantov pristáli milióny korún

Protesty na Letnej na začiatku júna Zobraziť galériu (3)
Protesty na Letnej na začiatku júna (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek, file)

PRAHA - Tisíce ľudí v Česku posielali v posledných dňoch drobné finančné dary na transparentný účet spolku Milión chvíľok pre demokraciu, aj s odkazmi ako "Pravda zvíťazí", "Na väzenský mundúr pre pána premiéra" či "Na nedeľný koncert na Letnej". V piatok, teda dva dni pred plánovanou najväčšou demonštráciou proti Andrejovi Babišovi (ANO) na Letnej v Prahe, mali organizátori na účte 5,6 milióna českých korún (218.673 eur). V sobotu o tom informoval portál Novinky.cz.

Ľudia posielali prevažne menšie finančné dary - stovky korún, maximálne niekoľko tisíc. Takmer celá suma prišla na účet Miliónu chvíľok za posledný mesiac, stav účtu bol k 21. máju iba necelých 300.000 korún (11.715 eur).

Jedným z najväčších darov, 50.000 korún (1952 eur), prispela Asociácia súkromného poľnohospodárstva ČR, ktorá združuje 7500 českých roľníkov. Babišove kauzy totiž podľa nich ohrozujú dôveryhodnosť českého poľnohospodárstva aj Českej republiky.

Nedeľná demonštrácia bude podľa predpokladu organizátorov zo všetkých usporiadaných protestných akcií proti Babišovi najdrahšia. Dosiaľ posledná akcia na Václavskom námestí zo 4.  júna vyšla údajne na 550.000 korún (21.477 eur). Podľa odhadov sa jej zúčastnilo okolo 120.000 protestujúcich.

Celé Česko mobilizuje proti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/John Thys, Pool Photo via AP/Petr David Josek)

Protest na Letnej v Prahe odhadol predseda spolku Milión chvíľok Mikuláš Minář na 1,5 milióna korún (58.573 eur). Podľa transparentného účtu spolok míňa peniaze predovšetkým za demonštrácie a propagáciu, tlač letákov, prenájom techniky a podobne, napísal portál Novinky.cz.

V Česku sa konajú demonštrácie za nezávislosť justície a za odchod premiéra Babiša a ním dosadenej ministerky spravodlivosti Marie Benešovej (za ANO). Babiša kritizujú za kauzu Čapí hnízdo aj za nepriehľadné čerpanie dotácií alebo za vymenovanie Benešovej za ministerku.

Petícia za odstúpenie premiéra 

Približne 400.000 ľudí podpísalo petíciu, ktorá žiada, aby český premiér Andrej Babiš odstúpil v súvislosti s obvineniami z podvodu a zneužitia dotácií na svoje bývalé podniky, informovala v sobotu agentúra AP. Organizátori očakávajú v nedeľu v Prahe na protestoch za premiérovo odvolanie státisíce demonštrantov.

Celé Česko mobilizuje proti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Nedeľňajšie protesty majú byť najväčšou protivládnou demonštráciou od čias Nežnej revolúcie v roku 1989 a má uzavrieť vlnu zhromaždení, ktoré sa v predošlých týždňoch konali po celej krajine. "Je to zaujímavé ale je to takisto hanba, že naša politická situácia je v stave, ktorý si vyžaduje niečo také," povedal 24-ročný študent teológie Benjamin Roll, jeden zo zakladateľov spolku Milión chvíľok pre demokraciu, ktorí protesty organizuje.

"Na druhej strane, som rád, že sa nám darí mobilizovať občiansku spoločnosť a to pokladám za najdôležitejšiu úlohu nášho spolku," dodal Roll. Podnikateľ Babiš, ktorý sa stal populistickým politikom, podľa AP odoláva tlaku a poukazuje na nízku úroveň nezamestnanosti v krajine. "Českej republike sa darí dobre," uviedol. "Sme najlepší v regióne a v celej Európe," povedal a dodal, že Česká republika je najlepšie miesto na investovanie.

Viac o téme: Andrej BabišMilión chvíľok pre demokraciu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu