Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Protivládna demonštrácia v Prahe: Prišlo okolo 250-tisíc ľudí, Babiš nerozumie, prečo protestujú

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Facebook/ČT24, TASR/AP/Julien Warnand)

PRAHA - Tisícky ľudí sa zišli na Letenskej pláni v Prahe, aby protestovali proti Andrejovi Babišovi. Na protivládne demonštrácie dorazili tisícky ľudí. Predseda českej vlády Andrej Babiš sa vyjadril, že nechápe, prečo proti nemu ľudia demonštrujú.

V Prahe na protest proti českému premiérovi Andrejovi Babišovi prišlo na Letenskú pláň okolo 250-tisíc ľudí. Povedal to predseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář. Išlo tak zrejme o najväčšiu demonštráciu v Prahe od roku 1989. Organizátori sa z pódia poďakovali aj slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej za podporu, ktorú vyslovila v deň svojej návštevy v Prahe na koncerte na Kampe. Babiš nechápe, prečo proti nemu protestujú.

Protivládna demonštrácia v Prahe:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Demonštrácie v Prahe

Do českého hlavného mesta sa samostatne aj organizovane zišli ľudia z celej republiky i zahraničia. „Nesprávne je robiť rozdiel medzi mravnosťou veľkou a malou. Že sa politik v záujme štátu nemusí a nemá obzerať na mravné predpisy. Veci sa majú v skutočnosti tak, že človek, ktorý napríklad klame a podvádza v politickom živote, klame a podvádza tiež v živote súkromnom a naopak. Len človek slušný bude slušný vždy a vo všetkom,“ zahájili zhromaždenie slovami Tomáša Garrigua Masaryka. 

"Požadujeme demisiu Andreja Babiša," povedal na úvod jeden z organizátorov protestov Mikuláš Minář. Benjamin Roll, podpredseda  spolku Milión chvíľok pre demokraciu, ktorý protesty organizuje, počas svojho príhovoru zhromaždených varoval pred oligarchami a krádežou demokracie.

Na dnešnej demonštrácii proti premiérovi Andrejovi Babišovi (ANO) a na obranu justície na pražskej Letnej vystúpili okrem iného český spisovateľ Jiří Padevět či herec Martin Myšička s príhovorom napísaným bývalým premiérom Petrom Pithart. Niekdajší predseda Senátu sa zo zdravotných dôvodov ospravedlnil a vo svojom texte varoval pred premenou demokracie liberálnej na iba volebnú. S hudobným číslom sa predstavili napríklad Tomáš Klus, Vladimír Mišík a Zdeněk Svěrák s Jaroslavom Uhlíř.

Demonštranti mali so sebou rôzne transparenty s nápismi ako "Hanbím sa za svojho premiéra i prezidenta", "Babiš, to je známa firma" alebo nápismi, ktoré vyzývali na nezávislosť súdnictva a verejnoprávnych médií.

Protivládna demonštrácia v Prahe:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Podpredseda Babišovho hnutia ANO Jaroslav Faltýnek podľa svojich slov rešpektuje právo každého vyjadriť svoj názor, uviedol iDNES.cz. "Ale vecne ich dôvodom vlastne nerozumiem," povedal a dodal, že v krajine majú nezávislú justíciu, ktorú nespochybňuje nikto okrem organizátorov protestov.

Predseda strany Piráti Ivan Bartoš sa demonštrantom poďakoval za to, že nemlčia. "Občianska spoločnosť je zásadným pilierom demokracie a obavám, ktoré vás vedú do ulíc a námestí po celej Českej republike, úplne rozumiem. Demokracia si vyžaduje prácu, starostlivosť i osobnú angažovanosť. Ďakujem za ne," povedal. Podporu demonštrantom vyjadril aj predseda opozičnej strany ODS Petr Fiala.

Zasahovali aj záchranári, protesty sa vrátia v novembri

Záchranári na demonštrácii ošetrili 60 ľudí s kolapsmi, zvracaním alebo menšími úrazmi. Siedmich hospitalizovali. V okolí Letnej sa pre demonštráciu komplikovala doprava. Solidaritu demonštrantom v Prahe vyjadrili aj Česi žijúci v zahraničí. Protestovali napríklad vo Vancouveri či Londýne.

Protivládna demonštrácia v Prahe:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Na ďalší zo série protestov dorazili účastníci vlastnými autami aj verejnou dopravou z celej republiky. Niektorí si objednali autobusy. Organizátori zo spolku Milión chvíľok pre demokraciu však v priebehu zhromaždenia oznámili, že ďalšiu demonštráciu na tomto mieste plánujú 16. novembra, zatiaľ čo nasledujúci deň sa má demonštrovať v "stovkách obcí" po celom Česku. Predpokladajú totiž, že sa dovtedy Babišove problémy prehĺbia. Spolok nevylučuje ani skoršie protesty, pokiaľ by došlo k "mimoriadnym udalostiam" alebo "porušeniu pravidiel demokratickej hry", uviedol iDNES.cz.

Protivládna demonštrácia v Prahe:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Podnetom pre demonštrácie bola demisia ministra spravodlivosti Jana Kněžínka (za ANO) a výber jeho nástupkyne Benešovej (za ANO). Kněžínek oznámil svoj úmysel odstúpiť deň po tom, čo štátne zastupiteľstvo (prokuratúra) informovalo o návrhu na podanie žaloby v kauze rekreačnej farmy Čapí hnízdo, v ktorej ide o údajné zneužitie európskych dotácií. Medzi obvinenými je aj Babiš. Ten označuje celý prípad za politickú kauzu.

Babiš nechápe, prečo proti nemu protestujú

Český premiér Andrej Babiš (ANO) podľa svojich slov stále nerozumie tomu, prečo proti nemu ľudia protestujú. Neupiera im však právo vyjadriť vlastný názor a navyše, od svojich priaznivcov cíti podporu. Dnes sa v Česku o 16:30 začala ďalšia séria protestov. Babiš to povedal počas pietneho aktu v nedeľu v obci Ležáky, ktorú nacisti pred 77 rokmi vypálili v odvete za atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. V nedeľu od 16.30 h sa bude konať demonštrácia na pražskej Letenskej pláni proti Babišovi, pripomenul portál Novinky.cz. V Prahe momentálne prebieha protivládna demonštrácia.

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

„Máme 30 rokov slobody a demokracie, ľudia majú právo vyjadriť svoj názor. S pani ministerkou (spravodlivosti Mariou) Benešovou sme urobili všetko, aby sme vyvrátili tie domnienky, splnili sme aj požiadavky týkajúce sa zákona o štátnom zastupiteľstve. Takže tomu veľmi nerozumiem, prečo sa to deje. Mrzí ma to, ľudia protestujú proti niečomu, čo sa nestalo a ani nestane. Väčšina tvrdení nie je ani pravdivá," povedal novinárom v Ležákoch Babiš. „Včera ani dnes na mňa nikto hanlivo nekričal, veľa ľudí sa tu so mnou fotilo. Takže pre mňa je to obrovská energia. Ľudia mi stále píšu, aby som vydržal a bojoval, a to samozrejme urobím,“ povedal Babiš.

Požiadavky demonštrantov sa postupne zamerali na celú vládu a na demisiu premiéra, dodali Novinky.cz. Vyhladenie osady Ležáky v okrese Chrudim z 24. júna 1942 si v nedeľu na mieste tragédie pripomenuli stovky ľudí, vrátane zástupcov vlády a ďalších organizácií. S premiérom sa pred oficiálnym programom aj po ňom fotografovali desiatky priaznivcov.

Viac o téme: ProtestyAndrej BabišProtivládna demonštrácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu