Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Švédsky programátor blízky Assangeovi sa raduje: Ekvádorský súd ho prepustil na slobodu

Ola Bini
Ola Bini (Zdroj: SITA/AP Photo/Dolores Ochoa)

QUITO - Súd v Ekvádore prepustil na slobodu švédskeho programátora blízkeho zakladateľovi platformy WikiLeaks Julianovi Assangeovi, ktorý strávil viac ako dva mesiace vo väzbe pre podozrenia z hackerstva.

Sudcovia provinčného súdu rozhodli, že Ola Bini by mal byť na slobode, zatiaľ čo sa bude brániť proti nadchádzajúcim obvineniam. Švéd odišiel z väzenia vo štvrtok večer a pri tejto príležitosti poďakoval sudcom aj ekvádorskému ľudu. "Dnes sme po prvý raz dokázali moju nevinu a v dokazovaní neviny budeme pokračovať," vyjadril sa. Ako tiež uviedol, ekvádorský prípad voči nemu je "nelegálna perzekúcia".

Biniho zatkli v apríli na letisku v Quite, keď sa chystal nastúpiť do lietadla do Japonska. Úrady tvrdili, že sa podieľal na sprisahaní, ktoré pripravil s dvomi ruskými hackermi s cieľom vyhrážať sa zverejnením inkriminujúcih dokumentov o prezidentovi Lenínovi Morenovi. Ten v tom čase sprísňoval svoj postoj voči Assangeovi pre jeho dlhý pobyt na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, kde požiadal o azyl. Úrady predpokladajú, že tam Bini za ním cestoval najmenej 12-krát. Tridsaťšesťročného Švéda zatkli pár hodín po tom, čo Ekvádor Assangeovi odobral azyl. Podľa úradov mal pri sebe najmenej 30 elektronických úložných zariadení. Nariadili mu 90-dňovú väzbu, kým vyšetrovatelia zbierali dôkazy.

Ekvádor dal americkým vyšetrovateľom povolenie na vypočúvanie Biniho. Muž by s nimi mal komunikovať 27. júna. Prečo americké úrady požiadali o stretnutie s ním, nie je známe, ale ich žiadosť naznačuje, že by mohol byť potenciálnym svedkom alebo osobou ich záujmu v rámci vyšetrovania Assangea a WikiLeaks.

Viac o téme: PrepustenieEkvádorWikiLeaksOla Bini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu