Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hongkong hrozí ďalšími protestami: Demonštranti žiadajú splnenie všetkých piatich podmienok

Masové protesty v Hongkongu Zobraziť galériu (3)
Masové protesty v Hongkongu (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Yu)

HONGKONG - Jedna z hlavných organizátoriek hongkonských masových protestov proti návrhu zákona o extradícii v utorok vyhlásila, že nové demonštrácie sa budú konať aj napriek tomu, že správkyňa Hongkongu Carrie Lamová označila zákon za "mŕtvy". Informovala o tom agentúra AFP.

"Ak Carrie Lamová a jej vláda nevypočujú našich päť požiadaviek, Občiansky front za ľudské práva bude pokračovať v usporadúvaní protestov a zhromaždení," uviedla hovorkyňa Bonnie Leungová s tým, že podrobnosti o nových protestoch budú včas zverejnené. Lamová v utorok vyhlásila, že kontroverzný návrh zákona o vydávaní podozrivých osôb čínskym orgánom je mŕtvy, čím však odporcov navrhovanej legislatívy neuspokojila, pretože tí požadujú jeho úplné stiahnutie.

Šéfka hongkonskej exekutívy Carrie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kin Cheung)

Zákon o extradícii by umožnil hongkonským úradom vydávať osoby podozrivé zo spáchania trestného činu orgánom v pevninskej Číne. V uplynulých týždňoch zažil Hongkong v dôsledku tohto návrhu najväčšie protesty za tri desaťročia. Obyvatelia opakovane vychádzali do ulíc, aby protestovali proti Lamovej politike.

Demonštrácie v Hongkongu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter: @MailOnline, www.dailymail.co.uk)

Lamová síce po vlne nesúhlasu zastavila proces schvaľovania zákona, demonštranti však žiadajú oficiálne stiahnutie legislatívneho návrhu. Minulý pondelok — v deň 22. výročia vrátenia Hongkongu Číne, ku ktorému došlo 1. júla 1997 — demonštranti prenikli do budovy legislatívnej rady, kde na niekoľko hodín obsadili rokovaciu sálu.

Viac o téme: ProtestyDemonštrácieHongkongCarrie Lamová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu