Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dvojicu Litovčanov usvedčili zo špionáže pre Rusko: Vo väzení strávia poriadne dlhý čas

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR, thinkstock.com)

VILNIUS - Súd v Litve vymeral vo štvrtok väzenské tresty vo výške štyroch rokov a deviatich mesiacov dvom Litovčanom. Usvedčil ich zo špionáže pre Rusko, ktorému mali vyzradiť vojenské informácie, píše agentúra AFP.

Dvojica mužov, ktorých identifikovali len prostredníctvom iniciálok K.R. a J.M. sa podľa vyhlásenia súdu priznala k tomu, že Rusku odovzdala informácie o leteckej základni v meste Šiauliai v strednej časti Litvy, z ktorej operuje misia NATO Baltic Air Policing chrániaca vzdušný priestor pobaltských krajín. Dvaja Litovčania sa podľa vyhlásenia súdu tajne stretli s ruskými špiónmi, a to buď "v Rusku alebo v iných krajinách". 

Hovorca súdu Vytautas Jončas povedal tlačovej agentúre BNS, že konanie dvojice mužov bolo zosúladené, pričom jeden z nich informácie zbieral a druhý ich sprostredkovával Moskve. Spolupracovať takto mali päť rokov. Proces s nimi prebehol za zatvorenými dverami. Podľa správ miestnych médií pracoval jeden z usvedčených mužov v čase svojho zatknutia v decembri 2017 na zmienenej leteckej základni, zatiaľ čo druhý bol v predčasnej výslužbe.

Viac o téme: VäzenieŠpionážVilniusLitvaSúd. Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu