Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zvrat v brutálnej vražde Kristiny (†10): Nový motív? VIDEO zo zatknutia, Jakub sa priznal

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Dolnosliezska polícia)

VARŠAVA - Vražda 10-ročnej Kristiny Danielovej otriasla celým Poľskom. V tomto ohavnom prípade sa objavili nové informácie. Za činom má stáť iba 22-ročný Jakub A., ktorého minulý týždeň zatkli a počas vypočúvania sa priznal. Aj keď sa pôvodne predpokladalo, že násilná smrť mala sexuálna motív, nakoniec sa ukázalo, že išlo pravdepodobne o žiarlivosť zo strany mladíka. Jakub sa falošnými stopami iba snažil zmiasť vyšetrovateľov.

Ohavná vražda Kristiny (†10) nahnevala Poliakov: Odporné detaily zločinu, mladík sa priznal

Kristina zmizla vo štvrtok 13. júna popoludní cestou zo školy, polícia po matkinom oznámení začala pátranie. Telo mŕtveho dievčaťa, nahé a s podrezaným hrdlom, našiel večer okoloidúci v lese asi šesť kilometrov od dediny Mrowiny, kde bývala. Pitva potvrdila, že príčinou smrti bolo niekoľko bodných rán do hrude a krku.

Zvrat v brutálnej vražde
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Poľská polícia)

Žiarlivosť či pomsta?

Dievča podľa vyšetrovateľov cestou zo školy pravdepodobne nastúpilo do auta dvadsaťdvaročného Jakuba, ktorý mal vzťah s Kristíninou matkou. Vraždu dievčaťa, na ktoré žiarlil, chladne naplánoval ako čin pedofila, aby zmiatol vyšetrovateľov. Napriek tomu ho policajti 16. júna zatkli v jeho bydlisku. Mladík sa k vražde priznal a hrozí mu doživotie.

Zvrat v brutálnej vražde
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Dolnosliezska polícia)

Kristinu podľa susediek vychovávala sama jej matka Agnieszka, ktorá má ešte dve mladšie dcéry. Pred niekoľkými rokmi sa rozviedla s Kristininým otcom, Čechom, s ktorým žila v Írsku, než sa po rozvode vrátila do vlasti k matke, napísal denník Gazeta Wroclawska.

"Stigma na nás zostane po zvyšok života. Vieme, že náš syn musí byť potrestaný, ak bude dokázaná jeho vina. V piatok sme s ním mali len krátke stretnutie, bol veľmi pokojný. Nič nenasvedčovalo tomu, že by mohol takýto čin spáchať, bol vždy dobrým chlapcom," povedala Jakubova matka v rozhovore pre TVN.

Zvrat v brutálnej vražde
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Dolnosliezska polícia)

Rodinný priateľ si však nemyslí, že išlo o žiarlivosť. Pre portál se.pl uviedol, že skutočným dôvodom vraždy bola pomsta. Agnieszka mu mala pred pár týždňami povedať, že už s ním nechce byť, čo Jakub nechcel prijať, pretože sa mu tým rozbili sen o spoločnej rodine. Žene pomáhal pri stavbe domu a veril, že tam bude bývať s ňou a jej deťmi. Keď zistil, že nemá šancu, nahneval sa.

Vyšetrovatelia o dôvode zločinu mlčia. "V tejto fáze nezverejňujeme, čo bolo motívom Jakuba A.," vyjadril sa Tomasz Orepuk, hovorca okresnej prokuratúry vo Swidnici. V sobotu sa koná pohreb malej Kristiny na cintoríne v Żarowe. Jej matka Agnieszka L. požiadala trúchliacich, aby prišli oblečení v bielej a modrej, obľúbených farbách jej zavraždenej dcérky.

Poľský ombudsman má výhrady

Úrad poľského ombudsmana vo štvrtok v rámci prevencie mučenia kritizoval políciu za spôsob, akým zaobchádzala s Jakubom. Použila podľa neho neprimerané donucovacie prostriedky, hoci podozrivý nekládol odpor, odviedla ho v putách, bosého a len v spodnej bielizni, čím ponížila jeho dôstojnosť, a na výsluchu mu neposkytla obhajcu, čím porušila jeho práva. Policajný hovorca na kritiku zareagoval neveriacky a ombudsmanovi odporučil, aby sa radšej staral o práva zavraždeného dievčaťa a jeho blízkych.

Zvrat v brutálnej vražde
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Dolnosliezska polícia)

Podľa ombudsmanových spolupracovníkov je spomínané policajné zaobchádzanie s podozrivým "absolútne zakázané ako ústavou, tak medzinárodnými zmluvami, ako je dohovor OSN o zákaze mučenia a iného krutého, neľudského alebo ponižujúceho zaobchádzania alebo medzinárodný pakt o občianskych a politických právach", napísal denník Gazeta Wyborza.

Zatknutie podozrivého z vraždy 10-ročnej Kristiny v Poľsku

Policajný hovorca Mariusz Ciarka v reakcii podľa televízie TVN 24 vyhlásil, že ombudsman by mal mať na zreteli práva rodiny kruto zavraždeného dievčaťa a bezpečnosť občanov. Policajný postup sa podľa neho odohral plne v súlade s platnými predpismi.

Viac o téme: VraždaPoľsko Kristina danielová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu