Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Iránske revolučné gardy zostrelili americký dron: USA jeho prítomnosť nad krajinou popierajú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: presstv.ir)

TEHERÁN - Iránske Revolučné gardy vo štvrtok informovali, že zostrelili americký dron RQ-4 Global Hawk. Iránska raketa zem-vzduch zostrelila americké bezposádkové lietadlo, ktoré sa nachádzalo v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Hormuzským prielivom. Tlačovej agentúre AP to povedal vo štvrtok americký predstaviteľ, ktorý si želal zostať v anonymite, keďže údajne zatiaľ nebolo povolené takúto informáciu zverejniť.

Revolučné gardy uviedli, že dron zostrelili vo štvrtok ráno, keď sa dostal do iránskeho vzdušného priestoru v južnej provincii Hormozgán. Zástupca americkej armády Bill Urban odmietol komentovať správu o zostrelení dronu, pre agentúru AP však vyhlásil, že "nad Iránom sa nenachádzal žiaden dron".

Veliteľ iránskych revolučných gárd Hosejn Salámí vyhlásil, že zostrelenie bezposádkového lietadla predstavuje "jasný signál" pre Američanov. Dodal, že Irán "nemá v úmysle vstúpiť do vojny so žiadnou krajinou, je však na vojnu pripravený". Uvedený incident sa odohral v čase zvýšeného napätia vo vzťahoch medzi Iránom a Spojenými štátmi. Tie pripisujú Iránu zodpovednosť za nedávne útoky proti tankerom v oblasti strategicky významného Hormuzského prielivu. 

Teherán však tieto obvinenia odmieta a vyjadruje predpoklad, že v skutočnosti za útokmi stoja Spojené štáty, ktoré ich chcú využiť na ospravedlnenie použitia sily proti Iránu. Americká armáda vyslovila podozrenie, že Irán vypálil ešte minulý týždeň raketu na iný dron, ktorý bol nasadený po útoku na dva ropné tankery v Ománskom zálive, pripomenula AP.

 

 

Viac o téme: USAIránDron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu