Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Adam (8) po operácii mandlí skončil v kóme: VIDEO Nemocnica sa s rodinou dohodla na odškodnení

(Zdroj: ČT24/Infiltrace: Obchod se svědomím)

PARDUBICE – Osemročný Adam prišiel v máji roku 2017 do pardubickej nemocnice na operáciu nosných mandlí ako zdravý chlapec. Odišiel z nej po ôsmich mesiacoch v bdelej kóme. Spoločnosť Nemocnice Pardubického kraje sa už dohodla na mimosúdnom vyrovnaní s rodinou chlapca.

Rodičia požadovali 22-miliónov korún (vyše 812-tisíc eur), nemocnica im ponúkala 15,5-milióna korún (viac ako 572-tisíc eur). Vlani už rodina dostala zálohu 6-miliónov korún (zhruba 221-tisíc eur).

„V hlavných bodoch panuje obojstranná zhoda, pretože však ide o dohodu troch strán, finalizujeme v túto chvíľu ešte dohodu s poisťovateľom. V priebehu niekoľkých týždňoch by sme mohli pristúpiť k podpisu,“ uviedla ČTK hovorkyňa spoločnosti Kateřina Semrádová.

Čítajte aj: Absolútna beznádej rodičov: Krvácajúceho Adamka nechali lekári na chodbe, po operácii mandlí upadol do kómy

Výška odškodného ostáva nezverejnená. Podľa skorších informácií sa konečná suma pohybuje medzi čiastkami, s ktorými šli strany do jednania. Okrem toho rodina mohla na účet nemocnice čerpať náklady na starostlivosť. Prejednávanie súdnej žaloby pre odčinenie vytrpenej bolesti a sťaženie spoločenského uplatnenia, ktorú rodičia na nemocnicu podali, bolo zatiaľ prerušené.

V máji 2017 vtedy osemročný chlapec podstúpil operáciu mandlí. Štyri dni po zákroku začal masívne krvácať, personál nemocnice ale správne nezareagoval. Následkom toho má chlapec poškodený mozog a skončil v kóme.

Polícia kvôli prípadu obvinila lekárku a dve zdravotné sestry z ťažkého ublíženia na zdraví z nedbanlivosti. Obvineniu čelí tiež pardubická nemocnica. Prípad vyšetruje kvôli možnej zaujatosti královohradecká polícia, podľa hovorkyne tamojšej krajskej polície Magdaleny Vlčkovej zatiaľ nebol uzavretý.

Po zverejnení prípadu v médiách rezignoval námestník liečebnej starostlivosti pardubickej nemocnice Roman Michálek, ktorý daný deň slúžil ako lekár ORL. Jeho postavenie mimo službu odporučil nemocnici hajtman Martin Netolický (ČSSD).

Viac o téme: NemocnicaAdamPardubiceKómaKrvácanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu