Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

EÚ prichádza s novým partnerstvom: S krajinami strednej Ázie chce mať silnejšie puto

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SIKA/AP Photo/Matt Dunham)

BRUSEL - Pätnáste ministerské stretnutie Európskej únie a krajín strednej Ázie, ktoré sa konalo v nedeľu v kirgizskej metropole Biškek, sa skončilo prijatím programov s dopadom na každodenný život občanov tohto regiónu. Informovala o tom v pondelok Európska komisia (EK).

EÚ na podujatí v Biškeku zastupovala vysoká predstaviteľka pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová. Potvrdila, že súbor programov financovaných z rozpočtu EÚ je určený na podporu všetkých krajín tohto regiónu — Kazachstanu, Kirgizska, Tadžikistanu, Turkménska, Uzbekistanu a tiež Afganistanu. Ide o programy v hodnote 72 miliónov eur zamerané na ochranu životného prostredia a klímy, trvalo udržateľnú spotrebu a výrobu, energetiku, ale aj rodovú rovnosť, boj proti terorizmu a vzdelávanie.

EK pripomenula, že EÚ na obdobie rokov 2014-2020 pre tento región vyčlenila na bilaterálnu a regionálnu pomoc viac ako jednu miliardu eur. Uvedené programy sú nad rámec doterajšej finančnej pomoci a podporujú politický záväzok EÚ uskutočňovať novú stratégiu pre strednú Áziu, ktorú v júni prijali ministri zahraničných vecí EÚ. Hlavným cieľom tejto stratégie je vytvárať nové príležitosti pre silnejšie partnerstvo.

Mogheriniová sa počas svojej návštevy v Biškeku zúčastnila aj na prvom pracovnom fóre EÚ a strednej Ázie, na ktorom sa stretla s predstaviteľmi občianskej spoločnosti, študentmi a zástupcami podnikateľskej sféry, s ktorými diskutovala o možnostiach ich užšieho zapojenia sa do partnerstva EÚ a regiónu strednej Ázie.

Šéfka diplomacie EÚ sa spolu s kirgizským ministrom zahraničných vecí Čingizom Ajdarbekovom zúčastnila na podpise Dohody o posilnenej spolupráci a partnerstve medzi EÚ a Kirgizskou republikou. Pred príchodom do Biškeku Mogheriniová navštívila Turkménsko, kde podpísala dohodu o otvorení plnohodnotnej misie EÚ v hlavnom meste tejto krajiny, Ašchabade. Tým bola dobudovaná diplomatická prítomnosť EÚ v celom regióne strednej Ázie.

Viac o téme: EKStredná Ázia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu