Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Turecko chce rozšíriť ťažbu zemného plynu na Cypre: Európska únia hovorí o poškodení vzťachov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ANKARA - Turecko by malo čoskoro začať realizovať v poradí už druhý prieskumný vrt vo výlučnej ekonomickej zóne Cypru. Lídri EÚ medzitým na summite v Bruseli vyhlásili, že takýto krok Ankary poškodí vzťahy s Úniou. V piatok o tom písala agentúra AP.

Turecký minister energetiky Fatih Dönmez nastúpil vo štvrtok počas slávnostnej ceremónie na palubu 230-metrového plavidla Yavuz, ktoré by podľa jeho slov malo v najbližších mesiacoch začať realizovať prieskumné vrty na východnom pobreží Cypru. Iné turecké plavidlo už uskutočňuje vrtné práce vo vodách na západ od ostrova, v oblasti ktorú Nikózia považuje za súčasť svojej výlučnej ekonomickej zóny. 

Lídri EÚ, ktorí sa vo štvrtok stretli na summite EÚ v Bruseli, hovorili v tejto súvislosti o "okamžitom a negatívnom vplyve, ktorý majú tieto nelegálne kroky (Ankary) na vzťahy EÚ a Turecka".  Vo svojom spoločnom vyhlásení uviedli, že "bezodkladne navrhnú primerané kroky, vrátane konkrétnych opatrení". Predseda Európskej komisie Jean-Claud Juncker v tejto súvislosti zdôraznil, že nepôjde o "mäkkú odpoveď".

Dönmez medzitým vyhlásil, že Turecko bude "do konca" brániť svoje práva, ako aj práva cyperských Turkov, na nerastné bohatstvo v danej oblasti. Výlučná ekonomická zóna je oblasť približne vo vzdialenosti od 22 kilometrov od pobrežia do vzdialenosti 370 kilometrov od pobrežia, v ktorej si môže štát nárokovať ťažbu nerastných surovín alebo rybolov. Neplatia tu však už daňové zákony a predmetný štát tu ani nemôže zadržať lode.

Viac o téme: RopaTureckoCyprusEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu