Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Obrovská radosť u susedov: Tipujúci z Česka vyhral milióny eur v lotérii Eurojackpot

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - V európskej lotérii Eurojackpot vyhral v piatok tipujúci z Českej republiky 1,411 miliardy korún (približne 55 miliónov eur). Je to druhá najvyššia výhra v histórii Českej republiky. Informácie priniesol český spravodajský server iDNES.cz s odvolaním sa na hovorcu spoločnosti Sazka Václava Friedmanna.

Rekordná výhra v Česku a zároveň aj v histórii tejto lotérie padla v máji 2015; tipujúci z Pardubického kraja vtedy vyhral 2,466 miliardy korún (približne 96 miliónov eur). Eurojackpot je nadnárodná lotéria, do ktorej je zapojených osemnásť európskych štátov.

Výherca zatiaľ žiadnu daň platiť nemusí, jeho povinnosťou je však nahlásiť svoju výhru spolu s osobnými údajmi na finančnom úrade v mieste bydliska ako nezdaniteľný príjem. Ukladá mu to novela zákona platná od roku 2015. Ak by to neurobil, hrozí, že mu štát zoberie 15 percent z výhry.

Povinne by zdaňovať musel, ak by už platil čerstvý nápad ministerstva financií získať peniaze do rozpočtu 15-percentným zdanením všetkých výhier nad 100-tisíc korún. Novinka by mohla platiť od budúceho roka, dodal server iDNES.cz.
 

Viac o téme: VýhraLotéria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu