Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Česko nesúhlasí s návrhom zákona o veteránoch: Akákoľvek legitimizácia invázie je neprijateľná

Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček
Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček (Zdroj: TASR/AP Photo/Markus Schreiber)

PRAHA - Akákoľvek legitimizácia invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v auguste 1968 je podľa českého ministra zahraničných vecí Tomáša Petříčka "neprijateľná". Petříček to povedal v piatok popoludní slovenským novinárom v rámci bezpečnostného fóra Globsec 2019 Bratislava Forum.

Reagoval tak na návrh zákona o udelení štatútu veterána príslušníkom ozbrojených síl Sovietskeho zväzu vyslaných v auguste 1968 do Československa v rámci operácie Varšavskej zmluvy, ktorý ruskej Štátnej dume predložil poslanec Komunistickej strany Ruskej federácie. 

"Aj preto sme tiež dali pokyn nášmu veľvyslancovi v Moskve, aby to takto komunikoval aj s ruskou stranou," pokračoval Petříček. Dodal, že Česká republika berie celú vec vážne a pripomenul, že uznesenie v tomto smere už prijala aj česká Poslanecká snemovňa. Samotné ministerstvo zahraničných vecí ČR sa ešte v pondelok ohradilo voči možnému spochybneniu interpretácie vpádu vojsk do Československa. 

"Som presvedčený, že ak by sme skutočne spochybňovali alebo snažili sa prerozprávať 68. (rok), tak by to mohlo poznamenať ako česko-ruské, tak predpokladám, že i slovensko-ruské vzťahy, pretože i slovenská strana na to reagovala," podotkol šéf českej diplomacie.

Zdôraznil, že jeho rezort nebude komentovať skutočnosť, že ruská strana prijíma opatrenia v oblasti sociálnej politiky. Avšak legitimizovanie okupácie spôsobom, že vojská Varšavskej zmluvy mali predísť štátnemu prevratu a podobne, "je úplne v rozpore s tým, ako sme pristúpili k tejto historickej etape napríklad prostredníctvom zmluvy o priateľstve medzi Českou republikou a Ruskou federáciou z roku 1993," dodal Petříček. 

Viac o téme: ZákonVeterániTomáš PetríčekLegitimizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu