Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rezort zahraničných vecí reaguje na Dankove slová: Globsec hradíme maximálne jednou pätinou

Andrej Danko na návšteve Bieloruska
Andrej Danko na návšteve Bieloruska (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Rezort zahraničných vecí prispieva na konferenciu Globsec maximálne jednou pätinou. Uviedlo to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v reakcii na víkendové vyjadrenia predsedu Národnej rady SR a Slovenskej národnej strany Andreja Danka. Ten v televízii TA3 tvrdil, že by si bratislavské podujatie mal hradiť iba súkromník. Danko tiež povedal, že podujatie financuje rezort zahraničných vecí. Ministerstvo tieto výroky odmieta s tým, že čiastka na konferenciu neprevyšuje viac ako 15 - 20 percent.

Podľa ministerstva sa navyše v Bratislave vždy stretnú významní zahraniční štátnici a zvyšuje sa tým slovenské renomé vo svete. Konferencia Globsec sa konala v hlavnom meste v závere minulého pracovného týždňa a zúčastnilo sa na nej približne 150 rečníkov z celého sveta. Témou konferencií sú pravidelne bezpečnostné či geopolitické celosvetové témy.

"Bratislavské fórum Globsec je medzinárodne rešpektovaná konferencia, ktorá patrí medzi svetovú špičku. Globsec sa nepochybne stal súčasťou pozitívneho zahraničnopolitického imidžu Slovenska na globálnej úrovni a zvyšuje jeho medzinárodnopolitické postavenie. Ministerstvo zahraničných vecí je hrdým partnerom tejto konferencie už 14 rokov a je rado, že sa koná práve tu. Nástroj takýchto globálnych rozmerov nemá žiadna susedná krajina k dispozícii. Ako spoluorganizátor a strategický partner sa ministerstvo podieľa na financovaní nákladov konferencie maximálne do úrovne 15 - 20 percent z celkového rozpočtu," uviedol rezort zahraničných vecí.

Šéf parlamentu Andrej Danko má na konferenciu vlastný názor. Prekáža mu najmä jej financovanie. „V prvom rade si ho má financovať súkromník, a nie Miroslav Lajčák za štátne peniaze," povedal ešte v nedeľu 9. júna v televízii TA3 Danko. Rezort diplomacie tiež predsedovi NR SR pripomenul, že tento rok bola konferencia špeciálnou, najmä vo svetle slovenského predsedníctva vo viacerých medzinárodných zoskupeniach. "Tento rok mala konferencia Globsec pre slovenskú zahraničnú politiku špeciálny rozmer, pretože sme predsedníckou krajinou V4, OBSE aj OECD a oslavujeme 15. výročie vstupu Slovenska do NATO a EÚ a tiež 30 rokov od Nežnej revolúcie," dodáva rezort.

Ministerstvo zahraničných vecí preto považuje vlastné výdavky na konferenciu za adekvátne. "Na konferencii sa zúčastnili významné osobnosti z celého sveta. Medzi nimi šesť prezidentov a premiérov, dvanásť ministrov zahraničných vecí a čelní predstavitelia z NATO, OBSE, EÚ, OPCW, OSN, delegácia z Číny, Južnej Kórey či Spojených štátov amerických. Investíciu do takéhoto globálneho podujatia na úrovni menšej ako jedna pätina nákladov považujeme za vynikajúcu hodnotu za peniaze. Takéto konferencie sú totiž bežne financované vládami na oveľa vyššej úrovni," uzavrelo ministerstvo.

Viac o téme: SlovenskoSNSAndrej DankoGlobsecMinisterstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu