Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

A neuveď nás do pokušenia? Minulosť! Pápež schválil zmenu modlitby Otčenáš

Pápež František ako prvý navštívi Arabský polostrov. Zobraziť galériu (4)
Pápež František ako prvý navštívi Arabský polostrov. (Zdroj: thinkstock.com)

VATIKÁN - Pápež František schválil zmenu znenia modlitby Otčenáš. Namiesto frázy "...a neuveď nás do pokušenia" bude platný výraz "... nedopusť, aby sme podľahli pokušeniu". Informoval o tom vo štvrtok denník The Guardian. Nové znenie odobrilo v máji aj valné zhromaždenie Talianskej biskupskej konferencie.

Pozmenená verzia Otčenáša sa objaví v treťom vydaní Rímskeho misálu, liturgickej knihy, ktorá obsahuje sprievodné texty pre omše v rímskokatolíckej cirkvi.

Ostrý odkaz pápeža Františka: Interrupcie prirovnal k najatiu nájomného vraha

Zlý preklad

Pápež v roku 2017 povedal, že podľa jeho presvedčenia by malo byť znenie tejto základnej kresťanskej modlitby zmenené. "Nie je to dobrý preklad, pretože hovorí o Bohu, ktorý zvádza na pokušenie. Ten, kto podlieha pokušeniu, som však ja sám; on ma do pokušenia netlačí — to Otec nerobí; Otec ti pomáha okamžite vstať. Do pokušenia nás vedie Satan, je to jeho pôsobisko," povedal František pre stanicu TV2000.

Pápež František
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Andrew Medichini)

Podľa Biblie naučil Ježiš Kristus znenie tejto modlitby svojich učeníkov, keď sa opýtali, ako sa majú modliť. Kresťania na celom svete sa učia Otčenáš naspamäť. Niektorí vyjadrili v súvislosti so zmenou znenia modlitby znepokojenie. 

Philip Lawler, redaktor konzervatívnej webovej stránky Catholic World News, v roku 2017 vyhlásil, že inkriminovaná zmena je "veľmi znepokojujúca", pretože Otčenáš je príliš hlboko zakorenený vo vedomí veriacich. "Pápež František má vo zvyku hovoriť veci, ktoré ľudí mätú, a toto je jedna z nich. Človek sa iba čuduje, kedy to prestane. Čo ešte bude nasledovať? Znepokojenie stále rastie," uviedol Lawler pre denník The New York Times.

Viac o téme: ZmenaModlitbaPápež FrantišekOtčenáš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu