Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Francúzsko odsúdilo klimatických aktivistov: Odstránili Macronov portrét

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP/Michel Euler)

PARÍŽ - Šesť francúzskych environmentálnych aktivistov odsúdili za krádež, keďže odstránili oficiálny portrét prezidenta Emmanuela Macrona na protest proti jeho politike týkajúcej sa klimatických zmien.

Päť aktivistov odsúdili v stredu podmienečne na pokutu 500 eur - nemusia ju zaplatiť, ak trestný čin nespáchajú znova. Jeden aktivista, ktorého odsúdili už skôr, bude musieť zaplatiť pokutu 250 eur. Súd im takisto nariadil vrátiť Macronov portrét radnici mesta, odkiaľ ho v marci vzali.

Rozsudky sa zdajú prevažne symbolické, pretože obžalovaným, obvineným zo "skupinovej krádeže pomocou klamného triku", hrozilo dokonca väzenie a pokuty až do výšky 150.000 eur. "Usmievame sa, lebo súd uznal, že to, čo sme urobili, nie je také závažné," povedal agentúre AP jeden z aktivistov Nicolas Guerini. "Čiastočne nám dali za pravdu," dodal.

Verdikt vo východofrancúzskom meste Bourg-en-Bresse, 66 kilometrov od Lyonu, je prvým z niekoľkých podobných prípadov, ktoré riešia na súdnych procesoch po celej krajine. Na medzinárodnej úrovni je Macron hlasným zástancom boja proti zmene klímy, ale domáci aktivisti ho obviňujú z odkladania sľubu, že skoncuje s používaním fosílnych palív vo Francúzsku.

Viac o téme: OdsúdiliSúd Emmanuel MacronKlimatický aktivisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu